Google+ Followers

Daisypath Anniversary Tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 30 September 2011

Tanpa DH di sisi...

DH kene g outstation hari ni sampai esok di selatan Malaysia. Hm entah kenapa hati ni terdetik yg bukan2.. Las week dia pergi sampai utara nun xde plak nak rase camni. 'Ala 2 hari jer pun, bukan jauh mana gak, jangan pk bukan2. Doakan dia selamat pergi dan pulang ok' pujuk hati aku.


So beselah, kalau DH outstation aku akan pulang ke rumah parents aku. Tak betah aku kalau tidur sorang2 kat umah kami, even kat rumah mertua pn aku x boleh. Entahlah kenapa tapi mungkin ada kaitan dengan 'gangguan' yg ada dlm badan aku ni.


Besenyer pun, malam pertama tanpa DH, atau malam pertama di tempat baru, aku pasti tak dpt lelapkan mata. So, jgn harap la kalau bos nak suh aku outstation sorang2 huhuhu...


Malam ni, adik temankan aku tdo kat lua x kisahlah dia nk ejek2 aku penakut and watsnot.. ada aku kisah? tarik selimut sudah huhuhu...


Selamat malam sumer.. Doakan aku mmp yg indah2 malam ni... (jgn la mmp hantu2 bagai, penatlah~)

Thursday, 29 September 2011

Perubatan Alternatif Mas Ayu

Semalam DH cakap dia dah kol ada sorang makcik ni Kg Pandan untuk dapatkan rawatan. Dia tahu psl makcik ni masa dia tgk cite 'Expose Mistik'. Jadi dia kata, "kita cuba lah ok". So masa dia call dan jelaskan kisah kami pd makcik tu, makcik tu hanya mintak nama kami sahaja. Dia kata "nk tgk dulu, nnt makcik call semula".


Hai nerves plak aku dgr citer DH ni.. DH minta aku gugle psl makcik ni nama dia Mas Ayu. Aku dah gugle tp x byk pn yg ada. cuma 1 kat fotopages. Haa dgr nama pun dah aneh kan inikan pula picnya kat fotopages tu.. Sape yg ada pernah dgr psl makcik ni, diharap dpt share k.

Tuesday, 27 September 2011

TTS = Trying To Sustain Pregnancy

Pg semalam, borak2 ngn Puan Melur Roslan a.k.a Orang Kecil di gmail melalui emel dan chat. Rase yg menggelodak di fikiran hilang jap lepas Melur begitu supportive sekali. Terima kasih ye Melur.


Byk bende yg kami bualkan dan Melur ada dptkan beberapa artikel mengenai punca2 keguguran dan byk beri moral support utk aku terus berusaha dan strongly suggest me to meet Prof Hamid Arshat. Thx byk2 again yer Melur. Artikel2 tu basically sume aku dah baca dan akhirnya akan pergi ke 1 point yg sama di mana pemeriksaan rapi perlu dilakukan..


Jadi, mungkin boleh kata aku ni bukan TTC-ian sbb aku bukan trying to conceive tp to sustain pregnancy.. So Melur namakan aku sebagai TTS - trying to sustain .. hehehe boleh gitu? So far, blog2 yg aku lawati sume menceritakan pengalaman u ol utk conceive sedangkan aku menceritakan pengalaman aku yg sering keguguran. Hmm ada sama ker? Tp pokoknya, semuanya ingin menjadi ibu kan..


Kalau ada yg kenal mereka yg mempunyai masalah yg serupa dgn aku, harap boleh inform blog diorg. Kerjasama anda amatlah dihargai .. cewahhh~

Friday, 23 September 2011

Berusaha Dengan Solat Sunat Dhuha

Aku nak share pasal Solat Dhuha.. Umum mengetahui solat sunat Dhuha adalah untuk memohon agar dimurahkan rezeki dan rezeki yg dtg kepada kita diberkati oleh Allah SWT.. Rezeki ni terlalu besar maknanya kan..


Sebelum2 ni, mmg dah tahu psl solat sunat ni, tp beselah pelbagai halangan dan alasan2 senantiasa ada. Sementelah waktu solat ni di antara jam 8.30pg - 11.00 pg. Lagi la payah nk buat.. bleh kata peak time masa tu. Sehinggalah satu hari ni aku beroleh sesuatu rasa yg ganjil selepas keguguran pada bulan Feb.. Itulah untungnya kita ni menjadi insan terpilih, yang selalu diduga, sbb dugaan itu akan mendekatkan kita pada-Nya kan.


Satu hari tu pada bulan April, aku tergerak untuk jadikan solat sunat Dhuha sebagai satu rutin. Selama ni asik tgk ketua aku jer buat, so mesti bos tak marah kan kalu aku pun guna 5 mnt utk solat sunat ni hehe.. Selepas berurut dgn Nek Mah, die urut lembut jer tp sedap, nnt aku ceritakan psl die, insyaAllah, bdn pun sudah sedap. Ditambah dgn EPO, alhamdulillah pd Bulan Mei aku, period aku terlewat =))))


Tak siapa sangka rezeki itu akan dtg secepat itu.. Jadi, mungkin korang pun bleh jadikan amalan dan rutin. jadikan ia sebagai salah satu usaha kita juga ok.

DOA SOLAT DHUHA:



“Ya Allah bahawasanya waktu duha itu waktu duhamu, kecantikan itu ialah kecantikanmu, keindahan itu keindahanmu, kekuatan itu kekuatanmu, kekuasaan itu kekuasaanmu dan perlindungan itu perlindunganmu. Ya Allah jika rezekiku masih di atas langit, turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar mudahkanlah, jika haram sucikanlah, jika masih jauh dekatkanlah. Berkat waktu duha, keagungan, keindahan, kekuatan dan kekuasaanmu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah engkau limpahkan kepada hamba-hambamu yang soleh"

Thursday, 22 September 2011

Alhamdulillah. Tahniah Hikari!

2 hari x buka blog.. tup tup nampak dpt berita sorang daripada rakan TTC telah mendapat berita paling indah..  Tahniah buat Puan Hikari kita, akhirnya segala usaha diberkati olehNya dan doa-doamu telahpun termakbul..


Pada rakan TTC lain, andai ada rasa cemburu bykkan mendoakan kesejahteraan rakan kita ni, insyaAllah doa tu akan kembali kepada kita semula 1 hari nanti.. Lagi byk doakan, lg cpt smpi kat kita (wallahua'lam).. wohaaa..~

Tuesday, 20 September 2011

Kemusykilan psl DNA Test..

Lepas buat DNA Test atau CVS minggu lepas, ada beberapa perkara yg mengganggu fikiran ni. Kalu ikutkan aku dah malas nk ulang alik di HUKM lg. Dan test tu akan menjadi BD yg terakhir utk aku. Tapi.... beberapa perkara mcm tak kene atau mereka ni tak selaras antara satu sama lain kot..

Masa aku masuk ICU sbb mis abortion, Doc P di ICU ckp CVS skang da tak perlu pakai janin. Kajian terbaru pada awal thn ni, DNA Test boleh pakai darah suami dan isteri. They are not sure about the cost since its been privated but it can be around RM400-500. Doc P guess lah.. So my appointment to discuss about the test was on 7 Sept.. Yeah tgk sebuk2 open house raya tu nk kene g spital plak..

7 Sept. 
i met Doc Ng.. wahh so lucky to get same doc thrice (sepanjang 2 thn di HUKM aku x pernah dpt jupe blk doc yg sama). Before that beselah kene 'tendang sana sini'.. Ikut appointment kene scan dulu, smpi bilik scan, doc in-charge kate x pyh. Naseb baik tak tunggu lama sgt sebelum aku decide utk bekfes dulu.

Jupe doc Ng ms aku bleeding on July. Aku dimasukkan wad utk D&C lps check up dgn Doc P di ICU tp dia as doc in-charge pulak x bg buat.. 'Let's put hope on this. If its meant to be, it will. If not, it will come down naturally'.. He said.

So jupe doc Ng, and he read all the reviews and back to the same answers 'kita tak tahu apa puncanya'.. Aku dah muak dgn semua jawapan tu. Jawapan yg aku dah tahu. 

Aku: So apa lg yang u boleh buat? 
Doc: Kalau puan dpt tahu mengandung, terus cepat2 dtg sini kita akan bg herparin terus. tak perlu tunggu heart filter nmpk.
Aku: Kenapa nk tunggu nek pregnancy? Kenapa my previous pregnancy, u x buat terus?
Doc: Masa ur 4th, u dtg sekali and july coz of bleeding.
DH: Yalah, we went to private since u said u cant do nothing. Bg Duphaston n vitamins saja.
Aku: Yup, we went to private la bcoz my 3rd & 4th pregnancy. U noe or not, as soon as i noe i pregnant i terus dtg sini tp u all tak buat apa2. Keep giving me the same medicine. Now u said wait my 5th to give herparin pulak. (Sedihnya aku Tuhan jer yg tahu.. nak nangis sgt masa ni)
Doc: Ada org smpi 9 kali gugur. Smpi kita tahan di wad utk pantau. 
Aku: How about the DNA test? Doc P said we will hv some briefing abt it today.

Doc tu bleh senyum n start explain kat aku psl CVS tu apa. Tu pun kajian lama. Hm x phm soalan la pulak. Takkan nk suh aku risikokan 5th baby to do the test. Bengong. Bila aku explain apa yg Doc P ckp and insist nk buat, baru dia p checking dgn Prof dia then set appointment aku pada 13 Sept. wohaa~~ Doc Ng ckp kos x tahu sbb darah akan dihantar ke Pusat Darah Negara. Sebelum gerak, Doc Ng sempat pesan 'Puan jgn anxiety sgt, jgn stress, sekarang sudah stress mcm mana mahu mengandung. Buat masa ni relax dulu ok. Smpi sudah boleh menerima.." Ayat Doc terhenti di situ.. Hm muka aku nmpk mcm aku x bleh terima kenyataan ker? Mmg la aku stress kalu dpt Doc ala2 sengal cam td tu.. 

11 Sept.
Doc Ng kol dia mintak butir2 ibubapa kami dan turutan adik beradik. Bila aku cakap belah suami aku x pasti sbb ada abg dan kakak yg telah meninggal dunia. Dia kata pembantu dia akan kol semula.

12 Sept.
Seorang Doc pelatih kol aku nama dia Doc S. Dia minta nama ibu ayah kami dan no ic. Aku terus tya dia kos berkenaan utk aku decide br aku decide nak buat atau tidak. Yelah buatnya harga sampai ribu riban mn nk cekau $$$ tambah2 musim raya ni. So, doc S maklumkan kos ni berharga RM100 jadi aku pn setuju tp dalam hati ada gak terdetik 'Eh, murahnya. Kalau aku gugle, mau dekat USD200' Tp itu kt UK lah..

13 Sept.
Lepas dpt GL, nurse mintak kami copkan borang test tu spt prosedur biasa nk buat BD (blood test). Lepas cop, kaunter terus minta aku g Makmal C 'xpayah byr sbb ada GL' kater die. Haih terpinga2 aku jap.

Odw balik dlm kete baru aku sorekan kemusyikilan aku pd DH.  Dia pun pelik gak. Kenapa murah sgt test ni? Entah2 test biasa jer yg dibuatnya.. Ms odw g kami masing2 bertelagah psl apa yg Dr. Ng terangkan pd kami minggu lepas pasal prosedur ni.

Apa2 pun kami bertawakallah jerlah.. Kalau masih belum temui puncanya, maka kami akan concentrate cara tradisonal dan perubatan Islam pulak..

Saturday, 17 September 2011

Kaedah Bayi Tabung Uji (IVF)

2 hari terasa mcm nak post sumthing tp kebizian dan kemalasan itu mengatasi hasrat hati ni nk berblogging.. Jadi blogwalking jerla and this one has caught my attention to share with others. Enjoy reading yah!
**************************************************
MW 869 14-21 Julai 2000

PAK BIDAN... OH PAK BIDAN
Oleh: Prof. Datuk Dr. Hamid Arshat
Pakar Perbidanan dan Sakit Puan

Walau teknologi semakin moden namun penggunaan rahim wanita lain untuk dapatkan bayi tidak dibenarkan dalam Islam.

KAEDAH BAYI TABUNG UJI

DI KALANGAN pasangan yang mengalami ketidaksuburan atau kemandulan tentu sahaja telah berusaha dengan pelbagai kaedah rawatan bertujuan untuk memperolehi cahayamata.

Antara kaedah yang dilakukan ialah bayi tabung uji. Bagaimanapun, kaedah ini merupakan kaedah terakhir kerana terdapat banyak kaedah rawatan yang boleh menghasilkan kehamilan.

SOALAN: Siapakah yang sesuai untuk menjalani kaedah rawatan ini?
JAWAPAN: Kaedah ini sesuai untuk
1. Wanita yang mengalami saluran falopian tersumbat
2. Bagi mereka yang telah menjalani semua rawatan tetapi tiada sebab diketahui, (kemandulan tanpa sebab)
3. Di kalangan suami suami yang mempunyai masalah benih lemah atau kurang. Walaupun rawatan telah dilakukan, seperti menjalani suntikan hormon tetapi tidak berjaya.
4. Bagi wanita yang ada penyakit lain seperti endometriasis dan pembedahan akibat fabriod.

SOALAN: Apakah kaedah yang biasa dilakukan?
JAWAPAN: Kaedah pertama ialah kaedah GIFT, itupun dengan syarat saluran falopian wanita itu normal, atau untuk pasangan yang mengalami kemandulan tanpa sebab.
Kaedah kedua ialah secara IVF (Invitro fertilazation)

SOALAN: Apakah perbezaan antara kaedah GIFT dan IVF?
JAWAPAN: Ada perbezaan antara kedua kaedah rawatan ini. Dalam kaedah GIFT, telur dan benih suami diambil dan dicantumkan dan dimasukkan dalam saluran falopian sejurus selepas itu.
Kaedah IVF pula, ialah telur wanita diambil dari ovari dan benih suami dicantumkan di makmal. Proses tersebut dilakukan antara tempoh 2-3 hari. Kaedah begini memerlukan makmal kesuburan, kepakaran dan peralatan canggih dan ubat-ubatan yang mahal.

SOALAN: Bagaimanakah dari segi kos rawatan kaedah GIFT dan IVF ini?
JAWAPAN: Rawatan ini memerlukan kos perbelanjaan yang tinggi iaitu antara RM8,000 hingga RM15,000. Kos yang disebutkan ini adalah untuk sekali rawatan.

SOALAN: Bagaimanakah pula dari segi peratus kejayaan rawatan ini?
JAWAPAN: Kos rawatan untuk kaedah ini memang tinggi, tetapi hasilnya tak boleh dikatakan seratus peratus. Dari segi purata, hanya antara 20-30 peratus sahaja. Memandangkan kos rawatan yang tinggi dan peratus kejayaan yang rendah inilah, kaedah rawatan sebegini merupakan kaedah rawatan mengatasi kemandulan ini merupakan pilihan terakhir.

SOALAN: Apakah kaedah rawatan bayi tabung uji ini dibenarkan dari segi undang-undang dan agama Islam?
JAWAPAN:Penggunaan rahim orang lain juga tidak dibenarkan. Sebagai contoh jika suami mempunyai benih dan isteri mempunyai telur tetapi tidak mempunyai rahim (sejak lahirnya begitu) pasangan tersebut dilarang untuk meminjam rahim orang lain, biarpun rahim adik beradik sendiri.
Walaupun dari segi teknologi ia boleh ia dilakukan, contohnya ia dilakukan di negara-negara barat. Namun undang-undang dan agama Islam tidak membenarkan perkara ini.

SOALAN: Apakah ada prosedur tambahan ketika melakukan kaedah rawatan bayi tabung uji?
JAWAPAN: Bagi pasangan suami mengalami benih lemah atau kurang, ada prosedur tambahan, iaitu proses menyuntik benih suami ke dalam benih wanita, ia dipanggil sebagai ICSI.
Langkah yang dilakukan dalam proses bayi tabung uji. Langkah pertama ialah bertujuan untuk merangsang kilang telur, supaya ovari dapat keluarkan banyak telur.

SOALAN: Bagaimana kaedah ini dilakukan?
JAWAPAN: Kaedah merangsang ovari dilakukan dengan tujuan supaya mengeluarkan banyak telur ialah dengan memberikan suntikan hormon dan ubat hormon diberi mulai dari hari haid pertama hingga hari haid ke enam.
Selepas itu proses mengawasi perkembangan telur dilakukan dengan menggunakan ultrasound menerusi faraj mulai sejurus selepas habis rawatan.

SOALAN: Apakah kepentingan mengawasi
JAWAPAN: Ia penting kerana melalui ultrasound jumlah telur boleh diukur saiznya. Ujian kedua pula dengan mengambil darah untuk menyukat hormon.
Ujian darah ini boleh mengesan perkembangan telur secara tidak langsung. Apabila sampai hari 12 atau 13 hari haid, telur bersaiz 2cm, suntikan ke atas telur dilakukan untuk mematangkan telur. Selepas itu telur dituai.

SOALAN: Bagaimana proses penuaian telur dilakukan?
JAWAPAN: Teropong laparoscopy digunakan. Pesakit dibius dahulu pada hari itu. Telur diambil dan dicampurkan dengan benih suami kemudian diproses di makmal.
Kemudian kedua-duanya dicampurkan dan ia dimasukkan balik dalam muncung saluran falopian dengan menggunakan kaedah laparoscopy supaya bersenyawa. Itu dalam GIFT.

SOALAN: Bagaimana pula dari segi proses penuaian untuk IVF?
JAWAPAN: Bagi kaedah IVF dan ICSI pula digunakan alat scanning vagina dan ada jarum masuk ke arah telur dan disedut telurnya satu persatu.
Langkah seterusnya dipanggil pemindahan embrio dalam rahim, embrio yang 2-3 hari disimpan, mungkin ada 8-16 sel embrio. Namun kita hanya masukkan 2 embrio masukkan ke dalam rahim melalui faraj. Diharapkan proses ini akan membolehkan wanita itu mengandung.

SOALAN: Bagaimana pula dengan embrio lain yang selebihnya, jika ada?
JAWAPAN: Embrio lain disimpan dan dibekukan dalam `special freezer'. Embrio ini boleh tahan beberapa tahun

SOALAN: Apakah menyimpan embrio dalam `special freezer' ini tidak menyalahi agama Islam dan undang-undang?
JAWAPAN: `Embrio freezing' dari segi agama dan undang- undang tak salah asalkan ia tak bercampur dengan pemilik lain-lain pasangan. Oleh kerana itu, proses perlabelan perlulah betul.

Thursday, 15 September 2011

First Period Lepas Keguguran

Alhamdulillah hari ni da bleh jalankan semula kewajipan Rukun Islam yg ke-2 setelah 11 hari 'bercuti'. Rasanya inilah period paling lama sejak kahwin. Walaupun DH sudah senyum2 sumbing tp aku hanya senyum kambing sahaja woha~


4 Sept. lalu adalah hari pertama aku didatangi bendera Jepun actually sehari sebelum tu pn aku da diintai oleh Mr. P tp aku igtkan darah bese kerana luka dalaman or sumthing. Setelah aku pastikan bebetol masa 4 Sept. tu, aku sebulat hati mengatakan bendera Jepun sudah dtg. Tp aneh sekali period kali ini sbb tiada darah yg banyak spt kebiasaannya cuma sedikit2 spt spotting gitu.So aku hya pakai pantyliner yg tebal tu jer..


Hm risau tu ada la juga tp leh tak aku nk tenang2 dan berfikiran positif 'Oh itu bese jer yer, puan x perlu risau' Iskkkk *gigit jarisss*


Ni. rekod FDM (First Day Menstruation) yang aku err.. igt:


Gugur: Dis 2007 (12wk)
Cara: blood spotting, turun sendiri
Tempoh nifas: 60 hari, darah byk gila
Period: errr Mac 2008 kot..



Gugur: Apr 2009 (10wk)
Cara: D&C
Tempoh nifas: 5 hari, darah kurang sikit dr period
Period: Jun 2009


Gugur: Jan 2011 (8wk)
Cara: blood spotting, turun sendiri
Tempoh nifas: 14 hari, darah bese cam period
Period: Mac 2011



Gugur: Jul 2011 (14wk)
Cara: blood spotting, turun sendiri
Tempoh nifas: 27 hari, darah banyak
Period: Sept 2011


Skang perut tgh rase sebu dan kelihatan kemboong sekali sbb hari2 g open opis dalam seminggu ni.. haihhh gitulah selagi Syawal yg mulia ini belum berakhir hihihi




Glucose Test Lepas Keguguran???

Jumaat, 13 Mac 2011


Hari ni kene g HUKM untuk buat ujian air gula.. Biler aku tya "bukan untuk org mengandung jer?" Doc ckp "x semestinyer... masa awk pregnen baru2 ni ade buat ujian air gula x?" (sebelum aku keguguran) Aku ckp la "xder, doc amik darah jer utk test Rubella dan 2 3 ujian darah lain. Ubat pn bg Duphaston dan vitamins jer".


So jam 8.30pg tu terpacak la aku depan Makmal C. Sebaik nama aku dipanggil, kakak tu tya ada pose x dr mlm td? Aku angguk jer (konon x larat sbb pose) Then dia mintak aku pilih la mana2 cawan yg penuh berisi air gula tu sama jer sukatan dia walaupun bentuk cawan lain-lain. Hehehe mcm paham2 je kakak ni apa yg sdg bermain di pikiran aku waktu tu.


Setelah pilih cawan, dia suh aku minum kat situ jugak dan peratikan aku minum smpi abis. Mak ai mcm penjaga exam la kakak ni. Lepas abis, aku mntk kebenaran nk teman DH g bfes. Akak tu ok jer dan pesan kene pose lg 2 jam, kalau muntah terus dtg blk.


Not bad la air gula tu nape kwn2 kalu bercerita psl Glucose test mcm scary sgt bunyiknyer hehehe tp gelak aku x lama pun lepas 10mnt tetiber aku rase pening sgt. Berpinar2 kepala ni smpi tekak pun rase loya. DH suh aku duduk jer kat situ biar dia g mkn sorang tp kesian plak kat dia, lgpun kalau aku duduk lg aku rase aku akan muntah, baik aku amik angin luar.


Kami lepak jer kt kantin tu smpi dekat 2 jam br masuk blk ke Makmal C. Kakak in-charge terus bg botol dan suh aku buat urine test sambil tunjuk jln ke toilet. Toilet dia adalah toilet utk buat UPT di mana ada window ke Makmal C. Kita bwk urine kita ke window tu dan straight away mereka akan buat urine test depan kita and get the result. Yang bagusnya kita x perlu mengusung urine kita di public *very the shame*.


Sebaik buat urine test, kakak tu terus maklumkan yg glucose level aku ok.


p/s: GT kene buat sebelum jam 10am x silap. Harap maklum. Jgn lmbt nnt kene booked date lain lg mcm aku hihihi..

Wednesday, 14 September 2011

DNA Test Hari ni!

Pagi tadi jam 5.30 aku dah bgn sumer gara2 DH yg kunci jam awal sbb nk g hospital, takut lambat nnt susah nk parking katernyer. Hadoii dahla mate ni xnak lelap mlm td.. macam2 yg aku pikirkan, macam2 yg bermain di fikiran walaupun aku x pikirkan huhuhu.. Tp sbb aku da janji dgn doc jam 8.30 pg jd xperlulah nk berkejar sgt kan. Sbb da bgn takkan nk tdo balik, so aku pn bersiap dgn sopan santunnya lah lalalala~


Alhamdulillah da setel da amik darah pg td =))). So tunggula 3 bulan lg utk result keluar. DH pun tersengih2 jer tgk kad pesakit die.. "pecah rekod" kate die sbb selama ni mmg die bertahan xnk dptkan rawatan di hospital.. kalau kene tahan wad lg la die xmo huhuuh.. 


Nurse tu suh register bukan apa supaya senang nak labelkan botol darah tu, kang apa2 jd kan payah. Dan masa ni la aku salute sama HRMIS sbb pihak hosp. yg printkan GL utk DH register hari ni.. *thumb ups*


Hari ini klinik G&O x ramai patience. Kalau Hari Rabu tu masyaAllah smpi sesak la klinik x cukup seat. Heran betul yer.. Walau x ramai di klinik G&O ni tp parking mmg punuh gilar bayangkan la kalau Hari Rabu aku kene check up.. Mana x hangin Mr. R pusing 18 kali carik parking hehehe.. Aku mmg saje highlightkan Hari Rabu kat sini sbb klinik kate 'puan register Hari Rabu kan, so smpi bila2 pun appointment puan mesti Hari Rabu'.. Gilesss


I guess maybe this is the last hope we put on BD after this no more blooding2 test.. lobam tgn den asik dicucuk jarum jer ehehe.. Doakan kami temui jawapannya, insyaAllah.



Tuesday, 13 September 2011

Chrionic Villus Sampling (CVS)

Esok adalah hari yg mendebarkan buat diri aku. Kenapa aku rasa berdebar2? Entahlah aku pn tak tahu tetapi yang yer nyer esok kami akan buat DNA Test menggunakan blood sample kami. Test ni mungkin test yang terakhir aku akan buat di HUKM ni since da dekat 20 blood test yang aku buat semuanya menunjukkan keputusan negatif. Hmmmm kalau tgk kt lengan ni pun masih jelas kesan lobang2 kesan amik darah. Tapi kali ni, aku takkan kesorangan di makmal C tu sbb Mr. R pun kene amik darah gak  ngehngehngeh..


Nama lain bagi DNA Test ni adalah Chrionic Villus Sampling (CVS) di mana kebiasaannya DNA di ambil semasa kandungan berusia 11 - 13 minggu menggunakan jarum suntikan. Uishh mcm negeri jer baca dan ianya boleh menyebabkan risiko keguguran juga. CVS pada dasarnya adalah untuk melihat samada kandungan itu tidak normal seperti Down's Syndrome. Tetapi untuk aku lebih kepada untuk melihat samada darah kami suami isteri sepadan atau ada di antara kami yg membawa gen2 jahat yg menyebabkan kandunganku tidak dtp membesar atau terbantut semasa di awal first trimester.


Tapi oleh kerana teknologi semakin maju, DNA test ni da boleh buat menggunakan darah suami dan isteri juga. So tak perlu risikokan kandungan kan, elok la tu..


Nak tahu lebih lanjut pasal CVS ni bleh baca ni:


What is CVS? 

Chorionic villus sampling (CVS) is a very accurate antenatal test that detects chromosomal abnormalities such as Down's syndrome. It's a diagnostic test, which means that it can tell you with almost complete certainty whether or not your baby has got a particular condition. 

How is the test performed? 

Your obstetrician should give you the opportunity to discuss the pros and cons of the test before you have it. Make a list of all the questions you want to ask; it's easy to forget them when you get to the hospital.

Your bladder needs to be full for the procedure, so you will be asked to drink plenty of water beforehand. You'll be asked to lie down for the test.

Ultrasound is used throughout the procedure, first to confirm how many weeks pregnant you are, and to locate the placenta. The ultrasound examination might be uncomfortable when the doctor presses down on your tummy with a small, hand-held transducer. However, you'll be able to see your baby on the screen which is a bonus!

Depending on your stage of pregnancy, the position of your placenta, or on personal preference, your doctor will choose one of the following methods:

• transvaginal CVS - usually carried out between 11 and 13 weeks of pregnancy, via the cervix. Your doctor will carefully insert fine forceps or a small tube through yourvagina and cervix to reach the placenta.

• transabdominal CVS - usually carried out after 13 weeks, through the abdomen. You may be given a local anaesthetic to numb the wall of your abdomen before a needle is inserted through your abdomen into your uterus to the placenta.

Ultrasound is used continuously to guide insertion of the instrument, whichever method is used. Your doctor will then extract a fragment of chorionic villi, which are tiny finger-like projections on the placenta. The cells taken from the placenta are full of genetic information that can be analysed to reveal the chromosomal make-up and the sex of your baby. If you don't want to know whether you're having a boy or girl, say so.

After the procedure, your baby will be checked using ultrasound. If your blood group is rhesus negative (RhD negative), you'll be offered an injection of anti-D immunoglobin to prevent any problems if your baby's blood is rhesus positive. Find out more in our article on rhesus status.



Will it hurt? 

Many women find the procedure uncomfortable rather than painful, and describe feeling period-type pains. However, it's over relatively quickly. The test lasts no longer than half an hour from start to finish and actually taking the sample is only a matter of a few minutes.

Women who have a transvaginal CVS say it feels rather like having a smear test. Women who have a transabdominal CVS sometimes report a sore tummy afterwards. 

What happens after the test? 

Having a CVS or amniocentesis or any other antenatal test can be physically and emotionally exhausting. Your doctor will advise you to rest after your CVS, if you feel like it. It's a good idea to have someone with you, to drive you home or travel with you if you're using public transport. Spend the rest of the day relaxing if you can, watching TV, reading or dozing.

You might have some cramping in your tummy and a slight loss of blood from thevagina in the first 24 hours after the test. These are nearly always normal side effects, but let your doctor know.

If you notice bleeding or clear fluid leaking from your vagina, or if you have contractions or feel shivery (like you're going down with flu) contact your doctor immediately. 

Why might I choose to have a CVS rather than an amniocentesis? 

The main advantage of CVS over amniocentesis is that it can be performed earlier; usually between 10 and 13 weeks of pregnancy, compared to amniocentesis which is recommended from 15 weeks of pregnancy.

CVS appeals particularly to women who want to know as soon as possible if their baby has a disorder. CVS will be offered to you if:

• a blood test, a nuchal translucency scan or a combination of the two has shown that your baby is at higher risk than usual of having chromosomal problems.

• you are over 35 and haven't had screening for Down's syndrome already.

• you have one or more relatives with a genetic disorder.

• you or your husband is at greater risk of having a child with an inheritable condition, such as thalassaemia.

• you have had a previous pregnancy affected by a genetic abnormality. 

Is CVS more likely than amniocentesis to cause a miscarriage? 

Yes, but only very slightly. About two in every 100 women miscarry as a direct result of CVS compared with about one in every 100 women after amniocentesis. 

Are there any other risks? 

In the past, CVS was associated with babies born with limb defects, but this link was only found when the test was carried out before 10 weeks of pregnancy. It has since been found that such problems are extremely rare and may not be connected to CVS. Nevertheless, CVS is done only after 10 weeks because of the possible risk.

If you have HIV, there is an increased risk of transmission of the virus to your baby during CVS. For this reason, it is best avoided. If you still want to go ahead then you'll need treatment with HAART (highly active antiretroviral therapy) during the procedure to reduce the risk of transmission to your baby.

If you have hepatitis B or hepatitis C, there is no evidence that transmission of the disease to your baby is increased by CVS. 

If the risks of CVS and amniocentesis are about equal, why doesn't everyone have CVS? 

You might not have discovered that you were pregnant until later in pregnancy when an amniocentesis is the usual test offered, or you might have experienced a previous first trimester miscarriage and be unwilling to run that risk again.

Deciding which antenatal test to have (or whether to have any at all) is a very personal decision. You might choose CVS if you have a very specific reason to believe that there might be something wrong with your baby and you want to find out as soon as possible. On the other hand, if your only reason for concern is your age, you might choose to wait for an amniocentesis and minimise the risk of miscarriage.

Will I get the results straight away? 

You might have to wait two to three weeks for the results of the CVS. The sample has to be sent away to a lab to be cultured and the chromosomes fully counted and examined (karyotyped).

A new rapid test has been developed which can give results for some chromosome problems after about three working days. Your doctor will be able to tell you if it is available in your hospital or centre. For more information, visit www.amniopcr.com.

Even if you opt for the rapid test and it comes back clear, the results from the full karyotype may indicate a problem that wasn't checked for as part of the quick test so you'll still have a long wait.

Very occasionally, an abnormality known as mosaicism shows up on the CVS test when it doesn't actually exist in the baby. Mosaicism means that some cells have a chromosomal abnormality while others are normal. If you receive this diagnosis, your doctor will discuss with you whether you would like to have an amniocentesis to confirm the result.

This is probably going to be a very difficult time. It might help to keep busy, and give yourself several treats to help pass the time as easily as possible. 


Sumber: http://www.babycenter.com.my/pregnancy/antenatalhealth/testsandcare/cvs/

Sunday, 11 September 2011

Doa Ketika Hamil

Aku dapat ni daripada seorang rakan di FB.. Semoga Allah SWT merahmatinya dan memelihara kandungannya sehingga selamat dilahirkan..


Juga kepada kalian yg sedang hamil, amalkanlah doa ini.. Heran juga ya, masa aku mengandung dulu aku sering gugle mencari doa, zikir dan amalan ketika hamil tp xdek plak terjumpa doa ni.. =(


DOA KETIKA HAMIL

Ya Allah, peliharalah anakku selama dia berada di dlm perut ku, dan sihatkanlah dia, Engkaulah yg mnyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan Mu, penyembuhan yg tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yg ada di perut ku dgn rupa yg baik dan tetapkanlah ke dlm hatinya iman kpd Engkau dan kpd Rasul Mu. Ya Allah, keluarkanlah dia dr perutku dgn mudah dan selamat. Ya Allah jd kanlah dia sihat yg sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya dan sihatkanlah bdn nya dan baik kan lah akhlaknya, fasihkan lisannya, baguskan suara nya utk mbaca Al-Quran dan hadis dgn berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bg Allah Tuhan semesta alam.



Amin.