Google+ Followers

Daisypath Anniversary Tickers

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, 27 December 2011

Alhamdulillah =)

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi, akhirnya kandungan ku berjaya melepas trimester pertama.. Sekarang kandunganku sudah berusia 16w. Terima kasih buat doa kawan2 yg sudah mengetahu dr awal dan maaf aku pohonkan kepada TTC yg lain kerana x share berita kehamilan ini pada peringkat awal.. Maklumlah, kes aku berlainan dgn korang yg sukar utk conceive sedangkan aku bermasalah utk mengekalkan kehamilan aku..

Dah lama x hapdate blog dan singgah blog kwn2 entah ape citer korg kan? Maaf sekali lagi bukan sengaja, rindu rasenyer dgn korang (walaupun x pernah bersua muka).. Ikutkan byk pengalaman aku yg nk dikongsikan dgn korang tapi panjang kisah di sebalik kejayaan melepasi trimester pertama ni.. Dipendekkan citer, aku diminta pakar utk berehat di hospital selama 2 bulan setengah. Nah.. sebaik aku disahkan pregnan 6w terus aku dok kat wad smpi la 16w ni.. Mcm2 ubat dan injection yg diberikan smpi lebam2 lengan, montot, perot.. kalau abis lebam sume cucuk kt peha plak huhuhu..

Skang masih terasa loya yg teruk, menurut doc wad, selagi aku inject ubat hormon, aku mungkin akan rase loya2 tu kuat lg lar.. Hmm loya x per jgn muntah.. xtertanggung rasenyer kalu muntah2 ni.. Anyway vision pun ade prob skang.. So , another reason yg aku xkn update blog sgt sbb xleh ngadap laptop or tgk tv lama2..

Til then, jupe lagi =)))

** Sebelum gugur tercalar jiwa parah, jgn kau gugurkan airmata
     Sebelum putus tali Tuhan Yg Esa, jgn kau berputus asa..

# Jangan berputus Asa - Spider

Thursday, 1 December 2011

Sains VS Mistik

Idea untuk pergi berjumpa ustaz ni muncul dengan kuat setelah aku keguguran kali ke-3 tanpa jawapan yg positif drpd doc. Tu pun sbb ade la salah seorg kawan yg prihatin dan chatting dgn aku psl perubatan Islam. Aku ni basic mmg la buat tp kalu kate lebih sikit tu jarang2 ada.

Bile aku suarakan pd DH, rupenye DH pn ade pendapat yg sama dan ada survey2 pusat2 rawatan Islam yg belambak skang ni.. Kebetulan ade seorg ustaz ni DH ada add kt fb, Ustaz Faiz dr P.R Al-Idrissyah. Ustaz tu ade maklumkan die akan berada di Gombak kalau sapa2 nk ketemu. So kami pun buat appointment dan jupe ustaz tu pd mlm yg dijanjikan. Memula cerita DH ckp la mungkin ustaz boleh buatkan air bacaan al-Quran (mmg kami blur psl ruqyah) tp ustaz tenang jer dan bertya byk soalan.

Lps borak, ustaz suh aku baring dan mintak kain yg die da pesan kat DH suh bwk. Kain tu die letak atas bdn aku supaya die x bersentuh kulit ngn aku nnt. Ustaz bacakan ayat2 al-Quran yg sukunya aku pun hafal betul2 kat tepi telinge ni, menguap2 aku dibuatnya. Setelah habis ustaz hembus kat telinge aku dan mula kepit jari kaki aku dgn sebatang pensil. Memula terkejut gak motipp ustaz ni, bila ustaz tya sakit tak? aku ckpla x. Bila ustaz tuka di kaki kanan yg aku sedar aku menjerit dan black out kejap...

Sooooo, kami da bleh agak serba sedikit ape punca aku selalu gugur walaupun ustaz x bg jawapan yg tepat. Die takut mendatangkan fitnah. Sbb ustaz faiz org Terengganu jadi susah nk jupe lg dan aku teruskan pergi ke beberapa P.R Islam yg terkenal (yg masuk tivi). Alhamdulillah setelah byk ustaz jupe dan bergelen2 air aku minum serta pelbagai ayat pendinding aku amalkan, aku rase kesihatan dalaman aku semakin kuat. Aku da x mudah goyah masuk bilik gelap, takde asik terkene kejutan beruk dll. kalau mmp hantu pun aku dah bleh lawan blk dgn bacaan ayatul Kursi dan Azan dgn kuat. Subhanallah syukur pdMu.. Namun gangguan itu tetap ade tp yg penting semangat kite kene kuat!!! Barulah nnt baby kite pun kuat (^_^)

So moralnya, balancekanlah usaha kita yg zahir dan yg batin..

p/s: sejak jupe ustaz, semangat makin kuat, mudah plak nk lekat tp kene kuatkan lg semangat utk pastikan baby dapat hidup dan sempurna...

Sunday, 20 November 2011

Antiphospholipid Syndrome & Pregnancy

Those who experienced miss abortion or miscarriage, should do this test before and while pregnant to find answer of your unfortunate experience to motherhood.. May u have the answer.


Recognized for its associated thrombosis in the 1950s, antiphospholipid syndrome (APS) and lupus anticoagulant (LAC) are associated with pregnancy complications that include fetal loss, fetal growth restriction,preeclampsia, thrombosis, and autoimmune thrombocytopenia. It is characterized by an autoimmune process that is separate in many women from systemic lupus erythematosus (SLE) and other connective tissue diseases. Diagnosis requires clinical and laboratory findings with the clinical criteria being the primary method of diagnosis. Women with the clinical features should be tested for LAC and anticardiolipin (aCL) antibodies; most patients with APS have both LAC and aCL immunoglobulin G (IgG) antibodies.
APS is classified as primary or secondary depending on its association with other autoimmune disorders. Primary antiphospholipid syndrome is diagnosed in patients demonstrating the clinical and laboratory criteria without other recognized autoimmune disease. Secondaryantiphospholipid syndrome is diagnosed in patients with other autoimmune disorders such as SLE.
Antiphospholipid (aPL) antibodies belong to the large family of antibodies that react with negatively charged phospholipids (PLs) including cardiolipin, phosphatidylglycerol, phosphatidylinositol, phosphatidylserine, phosphatidylcholine, and phosphatidic acid.
LAC and aCL predispose to clotting in vivo, predominantly by interfering with the antithrombotic role of PLs; thus, it is associated with clinical thrombosis, not bleeding. The aPL autoantibodies bind moieties on negatively charged PLs or moieties formed by the interaction of negatively charged PLs with other lipids, PLs, or proteins.

Tuesday, 15 November 2011

Retroverted Uterus atau Rahim Terbalik

2 minggu lepas aku berpeluang menjadi bahan kes para doktor yg akan mengambil exam dlm minggu ni. Jadi aku dikelilingi bakal2 doktor pakar sakit puan dan Prof Norzi di HUKM. Since kes aku kedengaran komplikated sbb itulah aku menjadi pilihan kate Prof Norzi.

Selepas tu, prof Norzi memberikan aku peluang untuk mengajukan sebarang soalan dan aku pun tak lepaskan peluang utk bertanyakan mengenai rahim terbalik..

- benarkah RU penyebab ketidaksuburan?
- perlu ker operate utk betulkan?
- kalau pregnant dgn RU, mcm mana kedudukan baby?

Prof Norzi senyum jer sebelum jwb soalan aku dgn tenang:

1) benarkah RU penyebab ketidaksuburan?
= jawapannya TIDAK cthnya aku yg boleh mengandung secara semulajadi , byk kali plak tu

2) perlu ker operate untuk betulkan?
= rahim ni sama mcm organ lain yg Allah ciptakan spt mata tp mata awk dan mata saya tak sama kan? Tiada istilah rahim terbalik atau rahim ke depan. Dan rahim terbalik itu bukanlah bermaksud puan cacat dan sebagainya. Kalau Allah ciptakan rahim puan terbalik, maka puan tidak perlu risau kerana itu adalah ciptaan Allah melainkan rahim puan terkebelakang kerana penyakit.

3) kalau pregnant dgn RU, mcm mana kedudukan baby?
= Ciptaan Allah maha hebat, nnt bila baby da makin besar, rahim itu akan menegak ke atas dan seterusnya menjadi spt rahim2 wanita mengandung yg lain dan baby akan ke depan.

Alhamdulillah lega rase hati ini dgn jawapan2 tersebut.. Betullah kata Dr. Ummu dan Dr. Rafi di Klinik UMRA, rahim terbalik tidak perlu dibedah utk dibetulkan kerana itu bukan penyebab seseorang wanita tidak boleh mengandung.

Kawan2 RU, jgn risau lg yer.. kuatkan semangat dan tingkatkan usaha =)

Wednesday, 26 October 2011

Tak Jeles Ker?

Aku tak terkejut kalau ada org yg bertanya :

Orang:  Tak jeles ker tgk org tu dpt baby?
Aku plak: Tak pun ( sambil tersenyum)
Orang: Sikit pun tak? Takkan la tak terase langsung?
Aku plak: Kenapa nak rase mcm tu.. kan dah rezeki dia, rezeki kita lom sampai.. 
** start mood malas nak layan **

"Ya Allah, sesungguhnya aku percaya akan tiba rezeki itu utk aku, jika masih di langit turunkanlah, jika masih di dalam bumi keluarkanlah, jika sukar mudahkanlah, jika haram sucikanlah, jika jauh dekatkanlah.."

(sedutan doa Solat Dhuha)

Saturday, 22 October 2011

Tahniah Melor Roslan!

Seorang lagi TTC-ian telah menerima berita gembira.. walaupun aku agak ketinggalan nk post psl beliau tp, aku post jugak sbb sgt gembira utk dirinya (maaf jika ayat agak berterabur kerana masalah kesihatan yg sedang aku alami)

Tahniah Melor Roslan aka Orang Kecil, semoga dipermudahkan sehingga selamat bersalin nnt..

** Jgn pernah berhenti berharap =))) **

Thursday, 13 October 2011

Masalahnyer....

Bg rakan2 TTC, nampak 2 line masa buat UPT adalah kegembiraan yg dinanti2kan tp aku? Entahlah.. tak tahu nak rasa apa.. Sebaik nampak 2 line jer, aku mesti terkedu.. tiada lagi kegembiraan seperti masa kali pertama dan kedua conceive.. Yg ada hanyalah pelbagai soalan yg sarat bertakung di dalam kepala otak ni.. 


Semalam appointment di HUKM, aku dpt Doc V pulak. So sajelah aku bertanyakan mcm2 hal berkaitan penjagaan pregnancy kalau aku pregnant. Bila aku cakap, aku nk cuti tanpa gaji, nak rehat, Doc V kata rugi, sbb sekiranya masalah aku adalah 'cardio' baby, jadi apa yg aku buat seperti tak bermakna apa2 buat baby.


Kalau kita dapat normal pregnancy, usia janin 6 -7 minggu da bleh nmpk heartbeat atau filter heart.. tapi aku, smpi sudah2 tak nampak. lalu janin pun gugur (tak hidup).. 


Sebelum aku balik, Doc V doakan aku murah rezeki dan banyakkan solat hajat.. InsyaAllah, itulah jalan terbaik utk kami lakukan...

Wednesday, 12 October 2011

1st Time Join GA

Semalam elok lepas DH bertolak outstation, suhu badan ni jadi tak menentu plak dan simptom2 demam sesemer itu semakin ketara.. Kepala semakin memberat dan entah berapa kali aku bersin semasa mesyuarat.. Dalam sesebuk nk demam tu sempat lagi tu berblogwalking , jenguk2 blog rakan2 mana tau ada khabar gembira ingin mereka share dgn kami2 ni..


Jalan2 smpila jupe Orang Kecil buat GA..Sbb excited jupa GA dan excited nk join buat kali pertama, bersin2 pn dpt la mengarang sebaris dua ayat utk Pn. Melor kita tu.. So sape2 nk join sambil eratkan silaturrahim, leh klik sini ---> http://diarimelur.blogspot.com/2011/10/saya-buat-ga.html?zx=e02243171af1d951


Balik keje smlm terus aku drive g klinik dan dpt MC utk arini.. Jadi marilah kita tdo......ZzzZzzZzz...

Monday, 10 October 2011

Berdebar Menanti Cik P

This month Cik P x dtg lagi.. This month merupakan 2nd period aku lepas keguguran pada bulan Julai lalu. Jika period cycle aku masih normal 28 hari, patut aku akan period pada 2 Oktober ni. Tapi yg ditunggu tak kunjung jua...

Anyway tanda2 nk period tu dah ada seminggu sebelum tarikh yg dijangka period cuma tak terasa sgt dan tanda tu datang satu persatu.. Skang da lewat 8 hari (hmm boleh ker consider lewat???) tanda2 tu semakin ketara.. Ini sedikit info utk kwn2 yg belum pernah merasai conceiving lagi, tanda2 ni ada samada kita mahu period atau kita sedang mengandung cthnya:

- kuat makan
- pening, migrain
- sakit perut
- sakit pinggang
- breast bengkak
- mengantuk, penat
- moody

Jadi, kalau yg menghadapi masalah mcm aku ni, mmg kene cpt2 g jupe gynea sekiranya tahu pregnant. Gynea akan cuba ape yg terbaik utk sustainkan pregnancy tu.. 

Hmm skang ni mcm betul2 suspen dan DH pn dah tak ckp2 dah psl planning actions sekiranya aku pregnen...... Hmmm ni mcm harapan ker? Anyway, aku rase aku tak ready utk pregnen lagi since trauma itu masih ada.. Tapi kalau dah ada 'isi' kene cargas lah dan buat immediate preparation mental and physical.. maybe to face another failure..

"Ya Allah, Jgnlah kau tinggalkan aku seorang diri di dunia ini tanpa zuriat, kerana Engkaulah sebaik2 yang mewarisi (pemberi zuriat)"

amin ya rabbal a'lamin


Friday, 7 October 2011

Tahniah Mawi dan Ekin - Hamil 4 Bulan

Hari tu, tgk godek2 FB tetibe ternampak post daripada Oh Media mengenai Ekin Mawi yang sedang mengandung 4 Bulan.. Tak silap aku masa Ekin pregnant 2 bulan dah kua statement Mawi kt newspaper.. Alhamdulillah kali ni kandungan Ekin survive dah melepasi trimester pertama. buat yg tak tahu Ekin pernah keguguran 2 kali.


menurut Oh Media, sebaik Mawi tahu Ekin pregnant, dia terus hantar bininya balik kg dan tak benarkan bininya tu utk buat sebarang kerja.. Hm itulah sebaiknya kan.. Doc klinik panel aku pun advise aku mcm tu jugak, siap suh aku benti keje .. Aiyakkk tu susah sikit utk dipertimbangkan kot sbb DH bukannya gaji besar.. Nak buat treatment kesuburan pun dah mahal.. Tp doc tu mcm tau2 jer apa aku tgk pk dan dia kate leh amik cuti tanpa gaji huhuhuhu...


Eh da terkeluar topik ni.. So back to Mawi dan Ekin, tahniah buat kalian. Dan rakan TTC yg lain, jgn berhenti berharap okey ;)

Monday, 3 October 2011

H.O.L.I.D.A.Y part 2

2nd day di Kuala Lumpur, aku ajak DH g Aquaria.. da bertahun tempat ni dibuka tp x pernah smpi lagi.. Since org kata tgk ikan2 di akuarium ni leh tenangkan diri. Jadi, mari kita pergi tgk ikan kat akuarium besar punyer!!!

Yes, i felt so relief... Lepak kat sit yg disediakan tgk ikan, penyu berenang2, tgk ikan feeding. 3 kali ktrg pusing kat elevator akuarium besar tu... Hahaha, DH layankan jer dan ckp aku mcm budak2 dan suh aku join bdk2 tadika yg bersepah2 kt dlm tu since it was Saturday kan..

Terdetik gak di hati aku 'DH kesian kt aku ker? atau dia betol2 amik ckp Dr Ng yg mintax aku relax dan jgn too anxiety.. baguslah camtu.. '... Sejak aku gugur kali ke-4 ni DH nmpk lebih tenang dan selalu bacakan ayat2 suci al-Quran utk aku sebelum die hembus kt ubun2 aku nih.. Dia tahu aku lemah dn perlukan sokongan dia sgt2.. Syukur alhamdulillah, aku redha akan ujianMu ya Allah dan inikah ganjarannya?

Petikan lagu Siti Nurhaliza

"Kurela biar betapa pedih pun tertusuk duri
Jalan berliku tiada bertepi
Ku percaya tidak sia2 aku diuji
Demi cinta tersembunyi hikmahNya pasti.."





beli fridge magnet as souvenier hihihi

H.O.L.I.D.A.Y part 1

Since aku ada vouchers Orient Rewards (OR)yg berlambak2 yg akan expired pd Sept 2011 dan 1 pun lom digunakan tu, so aku decide utk gunakan jugak 1 drpd voucher tu at least xder la rase aku membazir giless.. (sedapkan hati sendrik ni  =.=") Memula nk gunala 2 vouchers Complimentary Nights tu tp byk plak songeh diorg ni siap nk surcaj itu la inilah.. Eee mmg menyesal la beli kat diorg ni. tp salah aku gak yg setuju sbb budak nk tlg budak yg call dan promote bende alah ni utk naik pangkat... Naseb baek DH x membebel panjang..


DH: Org masa nk menjual mmg la mulut manis, lepas tu servis cam haram. Dah lepas ni jgn nk gatal2 beli lagi bende mcm ni..

SKB: sengih cam kerang masam ;ppp

So, last friday dpt la book Hotel Impiana kat ngn KLCC tu.. So aku pun plan la ala2 holiday dlm KL gituw.. siap Friday tu amik cuti lagik. Nak kasi badan relax, then ptg tu g spa utk mantapkan apa yg ptt supaya mlm kang bila DH blk dr outstation dia dpt layanan yg sebaiknya ;)


Nak jadik cerita, adik aku plak mintak tlg copkan sijil2 dia dan bwk die ke MARA lps dia blk kerja. So aku pun cek in la dulu. Dah OR lak book kan aku bilik yg diupgrade dan aku x bwk la voucher tu. Damn.. mmg bodoh la customer service diorg nih. So aku janji ngn minah counter tu utk bg jugak pd hari itu. Bila bwk adik ke MARA kene tunggu la plak utk pegawai tu semak terus borang dia complete or x.. Another damn coz time is ticking fast and fast.. Its 4.30 dan aku rush blk rumah utk amik the extra voucher. Smpi rumah jam 5pm and every road da pack.. 


Aku smpi spa dekat jam 6ptg and DH sounded bengang sbb die da grk blk Kl and will reach KL around 7.30pm. DH tau spa aku dlm 2 jam dan dia x nk g hotel dulu. Uwaaa x seronoknya.. kelam kabut aku jadiknya. Perasaan da serba salah. G spa pun dah x enjoy. Masa kt spa pun berbunyik2 mesej.. Hmmmmm.....~


Abis spa, aku terus g jupe DH kt bawah dan dia hadapkan aku ngn muka mencuka tuhh dan terus ajak aku blah xnk dinner and keep on nagging. Sedihnya aku.... pdhal mcm2 aku plan mlm tu utk dia tp sbb masalah sikit camtu, DH mcm xleh terima thing out of my control.. Mmg sakit sgt rase.. 


Hotel ni plak tgh renovate, so ktrg parking di bwh Aquaria dan shuttle akan dtg pikap.. very the leceh sbb tu DH malas nk g hotel dulu. Smpi bilik, aku suh dia mandi dulu n try ask him place to dine tonite. DH da ok bila aku explain all adn talk nicely sweet gituw kot hehe. So ktrg jln ke KLCC utk dinner, sweet lak rase jln memalama gitu sambil berpegangan tgn....

Friday, 30 September 2011

Tanpa DH di sisi...

DH kene g outstation hari ni sampai esok di selatan Malaysia. Hm entah kenapa hati ni terdetik yg bukan2.. Las week dia pergi sampai utara nun xde plak nak rase camni. 'Ala 2 hari jer pun, bukan jauh mana gak, jangan pk bukan2. Doakan dia selamat pergi dan pulang ok' pujuk hati aku.


So beselah, kalau DH outstation aku akan pulang ke rumah parents aku. Tak betah aku kalau tidur sorang2 kat umah kami, even kat rumah mertua pn aku x boleh. Entahlah kenapa tapi mungkin ada kaitan dengan 'gangguan' yg ada dlm badan aku ni.


Besenyer pun, malam pertama tanpa DH, atau malam pertama di tempat baru, aku pasti tak dpt lelapkan mata. So, jgn harap la kalau bos nak suh aku outstation sorang2 huhuhu...


Malam ni, adik temankan aku tdo kat lua x kisahlah dia nk ejek2 aku penakut and watsnot.. ada aku kisah? tarik selimut sudah huhuhu...


Selamat malam sumer.. Doakan aku mmp yg indah2 malam ni... (jgn la mmp hantu2 bagai, penatlah~)

Thursday, 29 September 2011

Perubatan Alternatif Mas Ayu

Semalam DH cakap dia dah kol ada sorang makcik ni Kg Pandan untuk dapatkan rawatan. Dia tahu psl makcik ni masa dia tgk cite 'Expose Mistik'. Jadi dia kata, "kita cuba lah ok". So masa dia call dan jelaskan kisah kami pd makcik tu, makcik tu hanya mintak nama kami sahaja. Dia kata "nk tgk dulu, nnt makcik call semula".


Hai nerves plak aku dgr citer DH ni.. DH minta aku gugle psl makcik ni nama dia Mas Ayu. Aku dah gugle tp x byk pn yg ada. cuma 1 kat fotopages. Haa dgr nama pun dah aneh kan inikan pula picnya kat fotopages tu.. Sape yg ada pernah dgr psl makcik ni, diharap dpt share k.

Tuesday, 27 September 2011

TTS = Trying To Sustain Pregnancy

Pg semalam, borak2 ngn Puan Melur Roslan a.k.a Orang Kecil di gmail melalui emel dan chat. Rase yg menggelodak di fikiran hilang jap lepas Melur begitu supportive sekali. Terima kasih ye Melur.


Byk bende yg kami bualkan dan Melur ada dptkan beberapa artikel mengenai punca2 keguguran dan byk beri moral support utk aku terus berusaha dan strongly suggest me to meet Prof Hamid Arshat. Thx byk2 again yer Melur. Artikel2 tu basically sume aku dah baca dan akhirnya akan pergi ke 1 point yg sama di mana pemeriksaan rapi perlu dilakukan..


Jadi, mungkin boleh kata aku ni bukan TTC-ian sbb aku bukan trying to conceive tp to sustain pregnancy.. So Melur namakan aku sebagai TTS - trying to sustain .. hehehe boleh gitu? So far, blog2 yg aku lawati sume menceritakan pengalaman u ol utk conceive sedangkan aku menceritakan pengalaman aku yg sering keguguran. Hmm ada sama ker? Tp pokoknya, semuanya ingin menjadi ibu kan..


Kalau ada yg kenal mereka yg mempunyai masalah yg serupa dgn aku, harap boleh inform blog diorg. Kerjasama anda amatlah dihargai .. cewahhh~

Friday, 23 September 2011

Berusaha Dengan Solat Sunat Dhuha

Aku nak share pasal Solat Dhuha.. Umum mengetahui solat sunat Dhuha adalah untuk memohon agar dimurahkan rezeki dan rezeki yg dtg kepada kita diberkati oleh Allah SWT.. Rezeki ni terlalu besar maknanya kan..


Sebelum2 ni, mmg dah tahu psl solat sunat ni, tp beselah pelbagai halangan dan alasan2 senantiasa ada. Sementelah waktu solat ni di antara jam 8.30pg - 11.00 pg. Lagi la payah nk buat.. bleh kata peak time masa tu. Sehinggalah satu hari ni aku beroleh sesuatu rasa yg ganjil selepas keguguran pada bulan Feb.. Itulah untungnya kita ni menjadi insan terpilih, yang selalu diduga, sbb dugaan itu akan mendekatkan kita pada-Nya kan.


Satu hari tu pada bulan April, aku tergerak untuk jadikan solat sunat Dhuha sebagai satu rutin. Selama ni asik tgk ketua aku jer buat, so mesti bos tak marah kan kalu aku pun guna 5 mnt utk solat sunat ni hehe.. Selepas berurut dgn Nek Mah, die urut lembut jer tp sedap, nnt aku ceritakan psl die, insyaAllah, bdn pun sudah sedap. Ditambah dgn EPO, alhamdulillah pd Bulan Mei aku, period aku terlewat =))))


Tak siapa sangka rezeki itu akan dtg secepat itu.. Jadi, mungkin korang pun bleh jadikan amalan dan rutin. jadikan ia sebagai salah satu usaha kita juga ok.

DOA SOLAT DHUHA:



“Ya Allah bahawasanya waktu duha itu waktu duhamu, kecantikan itu ialah kecantikanmu, keindahan itu keindahanmu, kekuatan itu kekuatanmu, kekuasaan itu kekuasaanmu dan perlindungan itu perlindunganmu. Ya Allah jika rezekiku masih di atas langit, turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar mudahkanlah, jika haram sucikanlah, jika masih jauh dekatkanlah. Berkat waktu duha, keagungan, keindahan, kekuatan dan kekuasaanmu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah engkau limpahkan kepada hamba-hambamu yang soleh"

Thursday, 22 September 2011

Alhamdulillah. Tahniah Hikari!

2 hari x buka blog.. tup tup nampak dpt berita sorang daripada rakan TTC telah mendapat berita paling indah..  Tahniah buat Puan Hikari kita, akhirnya segala usaha diberkati olehNya dan doa-doamu telahpun termakbul..


Pada rakan TTC lain, andai ada rasa cemburu bykkan mendoakan kesejahteraan rakan kita ni, insyaAllah doa tu akan kembali kepada kita semula 1 hari nanti.. Lagi byk doakan, lg cpt smpi kat kita (wallahua'lam).. wohaaa..~

Tuesday, 20 September 2011

Kemusykilan psl DNA Test..

Lepas buat DNA Test atau CVS minggu lepas, ada beberapa perkara yg mengganggu fikiran ni. Kalu ikutkan aku dah malas nk ulang alik di HUKM lg. Dan test tu akan menjadi BD yg terakhir utk aku. Tapi.... beberapa perkara mcm tak kene atau mereka ni tak selaras antara satu sama lain kot..

Masa aku masuk ICU sbb mis abortion, Doc P di ICU ckp CVS skang da tak perlu pakai janin. Kajian terbaru pada awal thn ni, DNA Test boleh pakai darah suami dan isteri. They are not sure about the cost since its been privated but it can be around RM400-500. Doc P guess lah.. So my appointment to discuss about the test was on 7 Sept.. Yeah tgk sebuk2 open house raya tu nk kene g spital plak..

7 Sept. 
i met Doc Ng.. wahh so lucky to get same doc thrice (sepanjang 2 thn di HUKM aku x pernah dpt jupe blk doc yg sama). Before that beselah kene 'tendang sana sini'.. Ikut appointment kene scan dulu, smpi bilik scan, doc in-charge kate x pyh. Naseb baik tak tunggu lama sgt sebelum aku decide utk bekfes dulu.

Jupe doc Ng ms aku bleeding on July. Aku dimasukkan wad utk D&C lps check up dgn Doc P di ICU tp dia as doc in-charge pulak x bg buat.. 'Let's put hope on this. If its meant to be, it will. If not, it will come down naturally'.. He said.

So jupe doc Ng, and he read all the reviews and back to the same answers 'kita tak tahu apa puncanya'.. Aku dah muak dgn semua jawapan tu. Jawapan yg aku dah tahu. 

Aku: So apa lg yang u boleh buat? 
Doc: Kalau puan dpt tahu mengandung, terus cepat2 dtg sini kita akan bg herparin terus. tak perlu tunggu heart filter nmpk.
Aku: Kenapa nk tunggu nek pregnancy? Kenapa my previous pregnancy, u x buat terus?
Doc: Masa ur 4th, u dtg sekali and july coz of bleeding.
DH: Yalah, we went to private since u said u cant do nothing. Bg Duphaston n vitamins saja.
Aku: Yup, we went to private la bcoz my 3rd & 4th pregnancy. U noe or not, as soon as i noe i pregnant i terus dtg sini tp u all tak buat apa2. Keep giving me the same medicine. Now u said wait my 5th to give herparin pulak. (Sedihnya aku Tuhan jer yg tahu.. nak nangis sgt masa ni)
Doc: Ada org smpi 9 kali gugur. Smpi kita tahan di wad utk pantau. 
Aku: How about the DNA test? Doc P said we will hv some briefing abt it today.

Doc tu bleh senyum n start explain kat aku psl CVS tu apa. Tu pun kajian lama. Hm x phm soalan la pulak. Takkan nk suh aku risikokan 5th baby to do the test. Bengong. Bila aku explain apa yg Doc P ckp and insist nk buat, baru dia p checking dgn Prof dia then set appointment aku pada 13 Sept. wohaa~~ Doc Ng ckp kos x tahu sbb darah akan dihantar ke Pusat Darah Negara. Sebelum gerak, Doc Ng sempat pesan 'Puan jgn anxiety sgt, jgn stress, sekarang sudah stress mcm mana mahu mengandung. Buat masa ni relax dulu ok. Smpi sudah boleh menerima.." Ayat Doc terhenti di situ.. Hm muka aku nmpk mcm aku x bleh terima kenyataan ker? Mmg la aku stress kalu dpt Doc ala2 sengal cam td tu.. 

11 Sept.
Doc Ng kol dia mintak butir2 ibubapa kami dan turutan adik beradik. Bila aku cakap belah suami aku x pasti sbb ada abg dan kakak yg telah meninggal dunia. Dia kata pembantu dia akan kol semula.

12 Sept.
Seorang Doc pelatih kol aku nama dia Doc S. Dia minta nama ibu ayah kami dan no ic. Aku terus tya dia kos berkenaan utk aku decide br aku decide nak buat atau tidak. Yelah buatnya harga sampai ribu riban mn nk cekau $$$ tambah2 musim raya ni. So, doc S maklumkan kos ni berharga RM100 jadi aku pn setuju tp dalam hati ada gak terdetik 'Eh, murahnya. Kalau aku gugle, mau dekat USD200' Tp itu kt UK lah..

13 Sept.
Lepas dpt GL, nurse mintak kami copkan borang test tu spt prosedur biasa nk buat BD (blood test). Lepas cop, kaunter terus minta aku g Makmal C 'xpayah byr sbb ada GL' kater die. Haih terpinga2 aku jap.

Odw balik dlm kete baru aku sorekan kemusyikilan aku pd DH.  Dia pun pelik gak. Kenapa murah sgt test ni? Entah2 test biasa jer yg dibuatnya.. Ms odw g kami masing2 bertelagah psl apa yg Dr. Ng terangkan pd kami minggu lepas pasal prosedur ni.

Apa2 pun kami bertawakallah jerlah.. Kalau masih belum temui puncanya, maka kami akan concentrate cara tradisonal dan perubatan Islam pulak..

Saturday, 17 September 2011

Kaedah Bayi Tabung Uji (IVF)

2 hari terasa mcm nak post sumthing tp kebizian dan kemalasan itu mengatasi hasrat hati ni nk berblogging.. Jadi blogwalking jerla and this one has caught my attention to share with others. Enjoy reading yah!
**************************************************
MW 869 14-21 Julai 2000

PAK BIDAN... OH PAK BIDAN
Oleh: Prof. Datuk Dr. Hamid Arshat
Pakar Perbidanan dan Sakit Puan

Walau teknologi semakin moden namun penggunaan rahim wanita lain untuk dapatkan bayi tidak dibenarkan dalam Islam.

KAEDAH BAYI TABUNG UJI

DI KALANGAN pasangan yang mengalami ketidaksuburan atau kemandulan tentu sahaja telah berusaha dengan pelbagai kaedah rawatan bertujuan untuk memperolehi cahayamata.

Antara kaedah yang dilakukan ialah bayi tabung uji. Bagaimanapun, kaedah ini merupakan kaedah terakhir kerana terdapat banyak kaedah rawatan yang boleh menghasilkan kehamilan.

SOALAN: Siapakah yang sesuai untuk menjalani kaedah rawatan ini?
JAWAPAN: Kaedah ini sesuai untuk
1. Wanita yang mengalami saluran falopian tersumbat
2. Bagi mereka yang telah menjalani semua rawatan tetapi tiada sebab diketahui, (kemandulan tanpa sebab)
3. Di kalangan suami suami yang mempunyai masalah benih lemah atau kurang. Walaupun rawatan telah dilakukan, seperti menjalani suntikan hormon tetapi tidak berjaya.
4. Bagi wanita yang ada penyakit lain seperti endometriasis dan pembedahan akibat fabriod.

SOALAN: Apakah kaedah yang biasa dilakukan?
JAWAPAN: Kaedah pertama ialah kaedah GIFT, itupun dengan syarat saluran falopian wanita itu normal, atau untuk pasangan yang mengalami kemandulan tanpa sebab.
Kaedah kedua ialah secara IVF (Invitro fertilazation)

SOALAN: Apakah perbezaan antara kaedah GIFT dan IVF?
JAWAPAN: Ada perbezaan antara kedua kaedah rawatan ini. Dalam kaedah GIFT, telur dan benih suami diambil dan dicantumkan dan dimasukkan dalam saluran falopian sejurus selepas itu.
Kaedah IVF pula, ialah telur wanita diambil dari ovari dan benih suami dicantumkan di makmal. Proses tersebut dilakukan antara tempoh 2-3 hari. Kaedah begini memerlukan makmal kesuburan, kepakaran dan peralatan canggih dan ubat-ubatan yang mahal.

SOALAN: Bagaimanakah dari segi kos rawatan kaedah GIFT dan IVF ini?
JAWAPAN: Rawatan ini memerlukan kos perbelanjaan yang tinggi iaitu antara RM8,000 hingga RM15,000. Kos yang disebutkan ini adalah untuk sekali rawatan.

SOALAN: Bagaimanakah pula dari segi peratus kejayaan rawatan ini?
JAWAPAN: Kos rawatan untuk kaedah ini memang tinggi, tetapi hasilnya tak boleh dikatakan seratus peratus. Dari segi purata, hanya antara 20-30 peratus sahaja. Memandangkan kos rawatan yang tinggi dan peratus kejayaan yang rendah inilah, kaedah rawatan sebegini merupakan kaedah rawatan mengatasi kemandulan ini merupakan pilihan terakhir.

SOALAN: Apakah kaedah rawatan bayi tabung uji ini dibenarkan dari segi undang-undang dan agama Islam?
JAWAPAN:Penggunaan rahim orang lain juga tidak dibenarkan. Sebagai contoh jika suami mempunyai benih dan isteri mempunyai telur tetapi tidak mempunyai rahim (sejak lahirnya begitu) pasangan tersebut dilarang untuk meminjam rahim orang lain, biarpun rahim adik beradik sendiri.
Walaupun dari segi teknologi ia boleh ia dilakukan, contohnya ia dilakukan di negara-negara barat. Namun undang-undang dan agama Islam tidak membenarkan perkara ini.

SOALAN: Apakah ada prosedur tambahan ketika melakukan kaedah rawatan bayi tabung uji?
JAWAPAN: Bagi pasangan suami mengalami benih lemah atau kurang, ada prosedur tambahan, iaitu proses menyuntik benih suami ke dalam benih wanita, ia dipanggil sebagai ICSI.
Langkah yang dilakukan dalam proses bayi tabung uji. Langkah pertama ialah bertujuan untuk merangsang kilang telur, supaya ovari dapat keluarkan banyak telur.

SOALAN: Bagaimana kaedah ini dilakukan?
JAWAPAN: Kaedah merangsang ovari dilakukan dengan tujuan supaya mengeluarkan banyak telur ialah dengan memberikan suntikan hormon dan ubat hormon diberi mulai dari hari haid pertama hingga hari haid ke enam.
Selepas itu proses mengawasi perkembangan telur dilakukan dengan menggunakan ultrasound menerusi faraj mulai sejurus selepas habis rawatan.

SOALAN: Apakah kepentingan mengawasi
JAWAPAN: Ia penting kerana melalui ultrasound jumlah telur boleh diukur saiznya. Ujian kedua pula dengan mengambil darah untuk menyukat hormon.
Ujian darah ini boleh mengesan perkembangan telur secara tidak langsung. Apabila sampai hari 12 atau 13 hari haid, telur bersaiz 2cm, suntikan ke atas telur dilakukan untuk mematangkan telur. Selepas itu telur dituai.

SOALAN: Bagaimana proses penuaian telur dilakukan?
JAWAPAN: Teropong laparoscopy digunakan. Pesakit dibius dahulu pada hari itu. Telur diambil dan dicampurkan dengan benih suami kemudian diproses di makmal.
Kemudian kedua-duanya dicampurkan dan ia dimasukkan balik dalam muncung saluran falopian dengan menggunakan kaedah laparoscopy supaya bersenyawa. Itu dalam GIFT.

SOALAN: Bagaimana pula dari segi proses penuaian untuk IVF?
JAWAPAN: Bagi kaedah IVF dan ICSI pula digunakan alat scanning vagina dan ada jarum masuk ke arah telur dan disedut telurnya satu persatu.
Langkah seterusnya dipanggil pemindahan embrio dalam rahim, embrio yang 2-3 hari disimpan, mungkin ada 8-16 sel embrio. Namun kita hanya masukkan 2 embrio masukkan ke dalam rahim melalui faraj. Diharapkan proses ini akan membolehkan wanita itu mengandung.

SOALAN: Bagaimana pula dengan embrio lain yang selebihnya, jika ada?
JAWAPAN: Embrio lain disimpan dan dibekukan dalam `special freezer'. Embrio ini boleh tahan beberapa tahun

SOALAN: Apakah menyimpan embrio dalam `special freezer' ini tidak menyalahi agama Islam dan undang-undang?
JAWAPAN: `Embrio freezing' dari segi agama dan undang- undang tak salah asalkan ia tak bercampur dengan pemilik lain-lain pasangan. Oleh kerana itu, proses perlabelan perlulah betul.

Thursday, 15 September 2011

First Period Lepas Keguguran

Alhamdulillah hari ni da bleh jalankan semula kewajipan Rukun Islam yg ke-2 setelah 11 hari 'bercuti'. Rasanya inilah period paling lama sejak kahwin. Walaupun DH sudah senyum2 sumbing tp aku hanya senyum kambing sahaja woha~


4 Sept. lalu adalah hari pertama aku didatangi bendera Jepun actually sehari sebelum tu pn aku da diintai oleh Mr. P tp aku igtkan darah bese kerana luka dalaman or sumthing. Setelah aku pastikan bebetol masa 4 Sept. tu, aku sebulat hati mengatakan bendera Jepun sudah dtg. Tp aneh sekali period kali ini sbb tiada darah yg banyak spt kebiasaannya cuma sedikit2 spt spotting gitu.So aku hya pakai pantyliner yg tebal tu jer..


Hm risau tu ada la juga tp leh tak aku nk tenang2 dan berfikiran positif 'Oh itu bese jer yer, puan x perlu risau' Iskkkk *gigit jarisss*


Ni. rekod FDM (First Day Menstruation) yang aku err.. igt:


Gugur: Dis 2007 (12wk)
Cara: blood spotting, turun sendiri
Tempoh nifas: 60 hari, darah byk gila
Period: errr Mac 2008 kot..



Gugur: Apr 2009 (10wk)
Cara: D&C
Tempoh nifas: 5 hari, darah kurang sikit dr period
Period: Jun 2009


Gugur: Jan 2011 (8wk)
Cara: blood spotting, turun sendiri
Tempoh nifas: 14 hari, darah bese cam period
Period: Mac 2011



Gugur: Jul 2011 (14wk)
Cara: blood spotting, turun sendiri
Tempoh nifas: 27 hari, darah banyak
Period: Sept 2011


Skang perut tgh rase sebu dan kelihatan kemboong sekali sbb hari2 g open opis dalam seminggu ni.. haihhh gitulah selagi Syawal yg mulia ini belum berakhir hihihi




Glucose Test Lepas Keguguran???

Jumaat, 13 Mac 2011


Hari ni kene g HUKM untuk buat ujian air gula.. Biler aku tya "bukan untuk org mengandung jer?" Doc ckp "x semestinyer... masa awk pregnen baru2 ni ade buat ujian air gula x?" (sebelum aku keguguran) Aku ckp la "xder, doc amik darah jer utk test Rubella dan 2 3 ujian darah lain. Ubat pn bg Duphaston dan vitamins jer".


So jam 8.30pg tu terpacak la aku depan Makmal C. Sebaik nama aku dipanggil, kakak tu tya ada pose x dr mlm td? Aku angguk jer (konon x larat sbb pose) Then dia mintak aku pilih la mana2 cawan yg penuh berisi air gula tu sama jer sukatan dia walaupun bentuk cawan lain-lain. Hehehe mcm paham2 je kakak ni apa yg sdg bermain di pikiran aku waktu tu.


Setelah pilih cawan, dia suh aku minum kat situ jugak dan peratikan aku minum smpi abis. Mak ai mcm penjaga exam la kakak ni. Lepas abis, aku mntk kebenaran nk teman DH g bfes. Akak tu ok jer dan pesan kene pose lg 2 jam, kalau muntah terus dtg blk.


Not bad la air gula tu nape kwn2 kalu bercerita psl Glucose test mcm scary sgt bunyiknyer hehehe tp gelak aku x lama pun lepas 10mnt tetiber aku rase pening sgt. Berpinar2 kepala ni smpi tekak pun rase loya. DH suh aku duduk jer kat situ biar dia g mkn sorang tp kesian plak kat dia, lgpun kalau aku duduk lg aku rase aku akan muntah, baik aku amik angin luar.


Kami lepak jer kt kantin tu smpi dekat 2 jam br masuk blk ke Makmal C. Kakak in-charge terus bg botol dan suh aku buat urine test sambil tunjuk jln ke toilet. Toilet dia adalah toilet utk buat UPT di mana ada window ke Makmal C. Kita bwk urine kita ke window tu dan straight away mereka akan buat urine test depan kita and get the result. Yang bagusnya kita x perlu mengusung urine kita di public *very the shame*.


Sebaik buat urine test, kakak tu terus maklumkan yg glucose level aku ok.


p/s: GT kene buat sebelum jam 10am x silap. Harap maklum. Jgn lmbt nnt kene booked date lain lg mcm aku hihihi..

Wednesday, 14 September 2011

DNA Test Hari ni!

Pagi tadi jam 5.30 aku dah bgn sumer gara2 DH yg kunci jam awal sbb nk g hospital, takut lambat nnt susah nk parking katernyer. Hadoii dahla mate ni xnak lelap mlm td.. macam2 yg aku pikirkan, macam2 yg bermain di fikiran walaupun aku x pikirkan huhuhu.. Tp sbb aku da janji dgn doc jam 8.30 pg jd xperlulah nk berkejar sgt kan. Sbb da bgn takkan nk tdo balik, so aku pn bersiap dgn sopan santunnya lah lalalala~


Alhamdulillah da setel da amik darah pg td =))). So tunggula 3 bulan lg utk result keluar. DH pun tersengih2 jer tgk kad pesakit die.. "pecah rekod" kate die sbb selama ni mmg die bertahan xnk dptkan rawatan di hospital.. kalau kene tahan wad lg la die xmo huhuuh.. 


Nurse tu suh register bukan apa supaya senang nak labelkan botol darah tu, kang apa2 jd kan payah. Dan masa ni la aku salute sama HRMIS sbb pihak hosp. yg printkan GL utk DH register hari ni.. *thumb ups*


Hari ini klinik G&O x ramai patience. Kalau Hari Rabu tu masyaAllah smpi sesak la klinik x cukup seat. Heran betul yer.. Walau x ramai di klinik G&O ni tp parking mmg punuh gilar bayangkan la kalau Hari Rabu aku kene check up.. Mana x hangin Mr. R pusing 18 kali carik parking hehehe.. Aku mmg saje highlightkan Hari Rabu kat sini sbb klinik kate 'puan register Hari Rabu kan, so smpi bila2 pun appointment puan mesti Hari Rabu'.. Gilesss


I guess maybe this is the last hope we put on BD after this no more blooding2 test.. lobam tgn den asik dicucuk jarum jer ehehe.. Doakan kami temui jawapannya, insyaAllah.



Tuesday, 13 September 2011

Chrionic Villus Sampling (CVS)

Esok adalah hari yg mendebarkan buat diri aku. Kenapa aku rasa berdebar2? Entahlah aku pn tak tahu tetapi yang yer nyer esok kami akan buat DNA Test menggunakan blood sample kami. Test ni mungkin test yang terakhir aku akan buat di HUKM ni since da dekat 20 blood test yang aku buat semuanya menunjukkan keputusan negatif. Hmmmm kalau tgk kt lengan ni pun masih jelas kesan lobang2 kesan amik darah. Tapi kali ni, aku takkan kesorangan di makmal C tu sbb Mr. R pun kene amik darah gak  ngehngehngeh..


Nama lain bagi DNA Test ni adalah Chrionic Villus Sampling (CVS) di mana kebiasaannya DNA di ambil semasa kandungan berusia 11 - 13 minggu menggunakan jarum suntikan. Uishh mcm negeri jer baca dan ianya boleh menyebabkan risiko keguguran juga. CVS pada dasarnya adalah untuk melihat samada kandungan itu tidak normal seperti Down's Syndrome. Tetapi untuk aku lebih kepada untuk melihat samada darah kami suami isteri sepadan atau ada di antara kami yg membawa gen2 jahat yg menyebabkan kandunganku tidak dtp membesar atau terbantut semasa di awal first trimester.


Tapi oleh kerana teknologi semakin maju, DNA test ni da boleh buat menggunakan darah suami dan isteri juga. So tak perlu risikokan kandungan kan, elok la tu..


Nak tahu lebih lanjut pasal CVS ni bleh baca ni:


What is CVS? 

Chorionic villus sampling (CVS) is a very accurate antenatal test that detects chromosomal abnormalities such as Down's syndrome. It's a diagnostic test, which means that it can tell you with almost complete certainty whether or not your baby has got a particular condition. 

How is the test performed? 

Your obstetrician should give you the opportunity to discuss the pros and cons of the test before you have it. Make a list of all the questions you want to ask; it's easy to forget them when you get to the hospital.

Your bladder needs to be full for the procedure, so you will be asked to drink plenty of water beforehand. You'll be asked to lie down for the test.

Ultrasound is used throughout the procedure, first to confirm how many weeks pregnant you are, and to locate the placenta. The ultrasound examination might be uncomfortable when the doctor presses down on your tummy with a small, hand-held transducer. However, you'll be able to see your baby on the screen which is a bonus!

Depending on your stage of pregnancy, the position of your placenta, or on personal preference, your doctor will choose one of the following methods:

• transvaginal CVS - usually carried out between 11 and 13 weeks of pregnancy, via the cervix. Your doctor will carefully insert fine forceps or a small tube through yourvagina and cervix to reach the placenta.

• transabdominal CVS - usually carried out after 13 weeks, through the abdomen. You may be given a local anaesthetic to numb the wall of your abdomen before a needle is inserted through your abdomen into your uterus to the placenta.

Ultrasound is used continuously to guide insertion of the instrument, whichever method is used. Your doctor will then extract a fragment of chorionic villi, which are tiny finger-like projections on the placenta. The cells taken from the placenta are full of genetic information that can be analysed to reveal the chromosomal make-up and the sex of your baby. If you don't want to know whether you're having a boy or girl, say so.

After the procedure, your baby will be checked using ultrasound. If your blood group is rhesus negative (RhD negative), you'll be offered an injection of anti-D immunoglobin to prevent any problems if your baby's blood is rhesus positive. Find out more in our article on rhesus status.



Will it hurt? 

Many women find the procedure uncomfortable rather than painful, and describe feeling period-type pains. However, it's over relatively quickly. The test lasts no longer than half an hour from start to finish and actually taking the sample is only a matter of a few minutes.

Women who have a transvaginal CVS say it feels rather like having a smear test. Women who have a transabdominal CVS sometimes report a sore tummy afterwards. 

What happens after the test? 

Having a CVS or amniocentesis or any other antenatal test can be physically and emotionally exhausting. Your doctor will advise you to rest after your CVS, if you feel like it. It's a good idea to have someone with you, to drive you home or travel with you if you're using public transport. Spend the rest of the day relaxing if you can, watching TV, reading or dozing.

You might have some cramping in your tummy and a slight loss of blood from thevagina in the first 24 hours after the test. These are nearly always normal side effects, but let your doctor know.

If you notice bleeding or clear fluid leaking from your vagina, or if you have contractions or feel shivery (like you're going down with flu) contact your doctor immediately. 

Why might I choose to have a CVS rather than an amniocentesis? 

The main advantage of CVS over amniocentesis is that it can be performed earlier; usually between 10 and 13 weeks of pregnancy, compared to amniocentesis which is recommended from 15 weeks of pregnancy.

CVS appeals particularly to women who want to know as soon as possible if their baby has a disorder. CVS will be offered to you if:

• a blood test, a nuchal translucency scan or a combination of the two has shown that your baby is at higher risk than usual of having chromosomal problems.

• you are over 35 and haven't had screening for Down's syndrome already.

• you have one or more relatives with a genetic disorder.

• you or your husband is at greater risk of having a child with an inheritable condition, such as thalassaemia.

• you have had a previous pregnancy affected by a genetic abnormality. 

Is CVS more likely than amniocentesis to cause a miscarriage? 

Yes, but only very slightly. About two in every 100 women miscarry as a direct result of CVS compared with about one in every 100 women after amniocentesis. 

Are there any other risks? 

In the past, CVS was associated with babies born with limb defects, but this link was only found when the test was carried out before 10 weeks of pregnancy. It has since been found that such problems are extremely rare and may not be connected to CVS. Nevertheless, CVS is done only after 10 weeks because of the possible risk.

If you have HIV, there is an increased risk of transmission of the virus to your baby during CVS. For this reason, it is best avoided. If you still want to go ahead then you'll need treatment with HAART (highly active antiretroviral therapy) during the procedure to reduce the risk of transmission to your baby.

If you have hepatitis B or hepatitis C, there is no evidence that transmission of the disease to your baby is increased by CVS. 

If the risks of CVS and amniocentesis are about equal, why doesn't everyone have CVS? 

You might not have discovered that you were pregnant until later in pregnancy when an amniocentesis is the usual test offered, or you might have experienced a previous first trimester miscarriage and be unwilling to run that risk again.

Deciding which antenatal test to have (or whether to have any at all) is a very personal decision. You might choose CVS if you have a very specific reason to believe that there might be something wrong with your baby and you want to find out as soon as possible. On the other hand, if your only reason for concern is your age, you might choose to wait for an amniocentesis and minimise the risk of miscarriage.

Will I get the results straight away? 

You might have to wait two to three weeks for the results of the CVS. The sample has to be sent away to a lab to be cultured and the chromosomes fully counted and examined (karyotyped).

A new rapid test has been developed which can give results for some chromosome problems after about three working days. Your doctor will be able to tell you if it is available in your hospital or centre. For more information, visit www.amniopcr.com.

Even if you opt for the rapid test and it comes back clear, the results from the full karyotype may indicate a problem that wasn't checked for as part of the quick test so you'll still have a long wait.

Very occasionally, an abnormality known as mosaicism shows up on the CVS test when it doesn't actually exist in the baby. Mosaicism means that some cells have a chromosomal abnormality while others are normal. If you receive this diagnosis, your doctor will discuss with you whether you would like to have an amniocentesis to confirm the result.

This is probably going to be a very difficult time. It might help to keep busy, and give yourself several treats to help pass the time as easily as possible. 


Sumber: http://www.babycenter.com.my/pregnancy/antenatalhealth/testsandcare/cvs/

Sunday, 11 September 2011

Doa Ketika Hamil

Aku dapat ni daripada seorang rakan di FB.. Semoga Allah SWT merahmatinya dan memelihara kandungannya sehingga selamat dilahirkan..


Juga kepada kalian yg sedang hamil, amalkanlah doa ini.. Heran juga ya, masa aku mengandung dulu aku sering gugle mencari doa, zikir dan amalan ketika hamil tp xdek plak terjumpa doa ni.. =(


DOA KETIKA HAMIL

Ya Allah, peliharalah anakku selama dia berada di dlm perut ku, dan sihatkanlah dia, Engkaulah yg mnyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan Mu, penyembuhan yg tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yg ada di perut ku dgn rupa yg baik dan tetapkanlah ke dlm hatinya iman kpd Engkau dan kpd Rasul Mu. Ya Allah, keluarkanlah dia dr perutku dgn mudah dan selamat. Ya Allah jd kanlah dia sihat yg sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya dan sihatkanlah bdn nya dan baik kan lah akhlaknya, fasihkan lisannya, baguskan suara nya utk mbaca Al-Quran dan hadis dgn berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bg Allah Tuhan semesta alam.



Amin.

Thursday, 18 August 2011

Di sinilah tempatnya..

Setelah membaca blog rakan2 yang sekapal denganku, ingin sekali rasanya aku menjadi sebahagian daripada mereka.. Jika sebelum ini, aku bersendirian memendam perasaan yang tiada siapa mampu memahaminya walau mereka berkata "sabarlah, aku tahu perasaan kau".. Ahh manakan sama apa yg mereka rasai kerana mereka tidak mempunyai masalah kesuburan sepertiku.. 

Jika sebelum ini aku bercerita kepada mereka itu, dgn bersungguh agar mereka memahami betapa peritnya ujian Allah SWT ini dan apa yg aku dpt hanyalah pandangan yg sukar dimengertikan dan simpati mungkin.. 

Jika sebelum ini aku merasakan sukar utk aku bercerita dgn DH, bimbang sekiranya hati dan perasaannya yang diam itu diusik. Jadi, setelah kufikirkan semasak2 mungkin...

Maka, di sinilah aku rasa tempat yg terbaik utk aku meluahkan segalanya.. Semoga aku beroleh ketenangan dan fikiran.. Semoga aku beroleh sebahagian semangat dan kekuatan daripada rakan2 TTC yang lain. Semoga aku beroleh kejayaan itu!