Google+ Followers

Daisypath Anniversary Tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, 1 July 2013

7 Sunnah Penting

copied...


Dalam kehidupan sehari-hari ada kala kita mungkin telah melampaui batas. Imaginasi kotor, percakapan dan perbuatan yang tidak betul menjadikan kita selalunya semakin jauh dengan Allah SWT. Tetapi itulah kita manusia, tak lari dari kesilapan..dan mujurlah Allah selalu membuka pintu taubat kepada kita, agar dapat kita meneruskan perjalanan menuju akhirat dengan lebih berkat. Hendaknya kita selalu menjaga tujuh sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

Pertama:
Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin hampir dengan Allah.

Kedua:
Membaca Al-Qur'an sebelum terbit matahari, alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur'an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman. Paling tidak jika sesibuk manapun kita, bacalah ayat 3Qul, atau ayat qursi.

Ketiga:
Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

Keempat:
Jaga sholat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha. Yakinlah, kesan solat dhuha sangat dasyat dalam mendatangkan rezeki.

Kelima:
Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari. Percayalah, sedekah yang diberikan akan dibalas oleh Allah berlipat kali ganda.

Keenam:
Jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, "Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah".

Ketujuh: 
Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.

Sebarkanlah ilmu ini, dan anda tidak akan rugi sedikitpun, sebarkan, semoga ianya memberi manfaat pada semua

Friday, 7 June 2013

Puteri Qaseh Dah Setahun

Alhamdulillah.. 23 Mei 2013 yg lalu genap la puteri qaseh setahun.. Org kate mcm sekejap jer rasenyer setahun.. tapi kalau tya bonda and ayah rasenyer jerih perjalanan TTC tu terus bersambung hingga sekarang.. Belum lg boleh menarik nafas lega walaupun telah mempunyai puteri.

Ingat dulu tak sampi 24jam puteri dilahirkan, tetibe puteri mcm sesak nafas tp kejap jer bile panggil nurse puteri dah ok and nurse x sempat tgk. So she assumed puteri tader ape2. Kami discaj jam 3ptg dan smpi uma jam 5 ptg. Giler jammed jalan. Biler sampai jer di rumah br letak punggong 30 mnt, tetibe puteri sesak nafas sungguh2 sampai kua air hidung and airmata menangis. Kelam kabut kami semua. DH suh siap nk bwk baby g hospital. After taking some advises, kami g UMRA. Sampai di UMRA plak staf kate PAED masuk jam 7mlm paling awal.. Oh noo.. kene tunggu lg sejam.. Alahai penatnyer badan, dgn perut lapa lagik. Puteri pn lom susu sbb susu badan mmg tadek lagi. Sedih sgt time tu.. Naseb baek nenek2 puteri pn ikut same teman ke UMRA. Leh la tlg pgg puteri. DH plak g carik susu formula nk bancuh utk puteri. Siap kol UKMSC tya susu ape diorg bg puteri minum kt nursery and they said it was S26. DH pn pusing2 la g carik susu tu tp xder kt area tu. Langsung g tapaukan food nasi n ikan masin utk aku. 

Sian puteri kepenatan nanges mesti la lapa kan. Aku pn dgn muke seposen tya nurse tu kalau ade susu baby kt wad bleh tak bg sikit. Nurse tu pn g la amik sebotol kecik tu bg kt puteri. Rase terharu sgt tp puteri xnk minum pon. 

Perut aku lak makin mengembung tak tahu kenapa. Da mcm peknen 5 bln. Muke mak nmpk risau katenyer takut 'batu meroyan' bengkak. Terpinga-pinga aku. Apetu batu meroyan? So lps daftar puteri aku pn decide nk jupe Dr. Ummu sekali la.. risau la plak. Tp still kene tunggu gak sbb Dr. Ummu pn lom masuk lg.. T_T

Jam da dkt kol 7.15 tetibe nama dipanggil ke klinik Dr Ummu dan kebetulan nama puteri pn dipanggil haha kelam kabut aku sbb DH pn lom smpi lg. Aku suh nurse jump nama puteri sbb nk jupe Dr. Ummu dulu. Biler jupe Dr. Ummu die cek  perut and tya aku da berak buang air besar lom? Aku pn jwb lom nurse UKMSC x tya pn. Perut kembung camni bese katernyer nnt pakai bengkung. Skang die nk bg aku buang air dulu dan terus masukkan ubat kat bontot. Tak smpi 5 saat terus aku rase nk membuang dan mintax izin terus nk kua. Elok lps membuang, Paed da panggil semula nama puteri. Ke sana plak la aku kan dgn jln mcm siput tu tahan jerla.. 

Paed cek puteri DH pn sampi. Kate paed die check tgk puteri ok tp we witnessed wat happened to her dat evening. So he suggested either we went back to UKMSC or went to any hospital and asked to put our puteri in observation. He really worried dat we all 'fainted' dat nite and no one awake if sumthing happened.

DH want to go to govern but i refused as i had to stay there and DH had to leave. So sume pakat2 bincang psl sentri mlm tu. Mlm tu pn kecoh lg sbb puteri suke tersedak2.. siannyer anak bonda. Smpi puteri 4 bulan masih suke tersedak and muntah susu mcm air terjun. Masuk 5 bln br stop muntah2 tp mula la meragam dgn semua org kecuali bonda, nenek and babysitter.

Masuk 9 bln puteri kerap demam.. Sekali sebulan mest demam panas sgt dan lembik jer x bermaya.. Luluh hati kalu tgk die demam mcm tu. hati ni selalu berdoa agar Allah tidak meminjamkan puteri sekejap sgt kepada kami. Masuk setahun pula, kami da bawak puteri ke hospital tgh2 mlm sbb puteri nangis2 and restless dari siang smpi la embun jantan keluar.. Kali kedua puteri nangis2 lg kami bwk g jupe ustaz pulak tp stil nangis2 and acting weird smpi kol 1-2 pg.

Itulah setakat setahun bersama puteri.. Tak lama lagi puteri akan jadi kakak pulak. Entah mcm manela ragamnyer nnt. Doa kami moga puteri menjadi anak yang solehah dan kakak yang baik. Amin <3

Thursday, 28 March 2013

Buang Rahim

Tersentap tak kalu doc bagi cadangan gitu? My ofcmate seorang TTC-ian. Berkahwin hampir 4 tahun dan suami sering outstation.

My ofcmate tu mmg ade masalah dengan period cycle. ni aku tau gitu2 jer sebab x berapa rapat dgn die takkan tetibe sebok nak menanya plus biler aku dah ade baby sendrik takut die cakap aku nk belagak puler.

Tup2 from her close frens they story mory dat she kene buang rahim. and ofkos smpi bebiler pon TAK AKAN dpt baby. OO no wonder die amik anak angkat. Now the anak angkat already 3 yrs. But when April about to come, status FB die mmg akan menyedihkan but she keep her spirit strong and still mulut becok ramah melayan org.

Ini cume motivasi buat kawan2 TTC lain. Jangan berputus asa selagi masih ada harapan. kalu dah xder rahim apalah harapannyer lagi kan. Di samping tu jaga lah rahim kite sebaiknya. Kawal pemakanan mana yg perlu. Bukan sbb org kate mkn tu lah sbb xleh ngandung tp sebenarnya utk kesihatan rahim. Elakkan drpd fibroid, cyst dll. Exercise juger penting.

#sejak bersalin sakit bawah perut belah kiri lepas D&C dulu makin sakit kalu jogging xtau la kenapa..

Wednesday, 27 March 2013

Salam 2013

Salam, suku tahun 2013 da hampir nk tutup tirai baru nak ucap selamat tahun baru ker? hihihi.. Sebenarnya aku da x aktif dengan blog ni tapi bile bukak email penuh plak inbox. jadi, rase mcm nk aktifkan blog ni and keep sharing apa yg aku rase dan lalui dgn kowang.

Semoga terus support blog ni and we support each other. Dun ever give up ok.