Google+ Followers

Daisypath Anniversary Tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, 20 November 2011

Antiphospholipid Syndrome & Pregnancy

Those who experienced miss abortion or miscarriage, should do this test before and while pregnant to find answer of your unfortunate experience to motherhood.. May u have the answer.


Recognized for its associated thrombosis in the 1950s, antiphospholipid syndrome (APS) and lupus anticoagulant (LAC) are associated with pregnancy complications that include fetal loss, fetal growth restriction,preeclampsia, thrombosis, and autoimmune thrombocytopenia. It is characterized by an autoimmune process that is separate in many women from systemic lupus erythematosus (SLE) and other connective tissue diseases. Diagnosis requires clinical and laboratory findings with the clinical criteria being the primary method of diagnosis. Women with the clinical features should be tested for LAC and anticardiolipin (aCL) antibodies; most patients with APS have both LAC and aCL immunoglobulin G (IgG) antibodies.
APS is classified as primary or secondary depending on its association with other autoimmune disorders. Primary antiphospholipid syndrome is diagnosed in patients demonstrating the clinical and laboratory criteria without other recognized autoimmune disease. Secondaryantiphospholipid syndrome is diagnosed in patients with other autoimmune disorders such as SLE.
Antiphospholipid (aPL) antibodies belong to the large family of antibodies that react with negatively charged phospholipids (PLs) including cardiolipin, phosphatidylglycerol, phosphatidylinositol, phosphatidylserine, phosphatidylcholine, and phosphatidic acid.
LAC and aCL predispose to clotting in vivo, predominantly by interfering with the antithrombotic role of PLs; thus, it is associated with clinical thrombosis, not bleeding. The aPL autoantibodies bind moieties on negatively charged PLs or moieties formed by the interaction of negatively charged PLs with other lipids, PLs, or proteins.

Tuesday, 15 November 2011

Retroverted Uterus atau Rahim Terbalik

2 minggu lepas aku berpeluang menjadi bahan kes para doktor yg akan mengambil exam dlm minggu ni. Jadi aku dikelilingi bakal2 doktor pakar sakit puan dan Prof Norzi di HUKM. Since kes aku kedengaran komplikated sbb itulah aku menjadi pilihan kate Prof Norzi.

Selepas tu, prof Norzi memberikan aku peluang untuk mengajukan sebarang soalan dan aku pun tak lepaskan peluang utk bertanyakan mengenai rahim terbalik..

- benarkah RU penyebab ketidaksuburan?
- perlu ker operate utk betulkan?
- kalau pregnant dgn RU, mcm mana kedudukan baby?

Prof Norzi senyum jer sebelum jwb soalan aku dgn tenang:

1) benarkah RU penyebab ketidaksuburan?
= jawapannya TIDAK cthnya aku yg boleh mengandung secara semulajadi , byk kali plak tu

2) perlu ker operate untuk betulkan?
= rahim ni sama mcm organ lain yg Allah ciptakan spt mata tp mata awk dan mata saya tak sama kan? Tiada istilah rahim terbalik atau rahim ke depan. Dan rahim terbalik itu bukanlah bermaksud puan cacat dan sebagainya. Kalau Allah ciptakan rahim puan terbalik, maka puan tidak perlu risau kerana itu adalah ciptaan Allah melainkan rahim puan terkebelakang kerana penyakit.

3) kalau pregnant dgn RU, mcm mana kedudukan baby?
= Ciptaan Allah maha hebat, nnt bila baby da makin besar, rahim itu akan menegak ke atas dan seterusnya menjadi spt rahim2 wanita mengandung yg lain dan baby akan ke depan.

Alhamdulillah lega rase hati ini dgn jawapan2 tersebut.. Betullah kata Dr. Ummu dan Dr. Rafi di Klinik UMRA, rahim terbalik tidak perlu dibedah utk dibetulkan kerana itu bukan penyebab seseorang wanita tidak boleh mengandung.

Kawan2 RU, jgn risau lg yer.. kuatkan semangat dan tingkatkan usaha =)