Google+ Followers

Daisypath Anniversary Tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, 16 February 2012

Fetal Doppler Machine

Semalam DH da g amik kan kat pej. pos parcel ni.. dalam hati berdebar dan tak sabar nk tunggu blk keje , nk tgk, nk guna, nak 'dengar' baby..

Fetal Doppler Machines (FDM) ni utk bakal ibu dan ayah dgr jantung baby dan dgr pergerakan baby dalam perut ibu. jadi dr situ pun kite leh monitor keadaan baby kita. So x yahla asik nk g scan je kan. Seawal usia kandungan 12w pun da bleh detect guna machine ni. FDM ni ade mcm2 jenis dan harga pun berbeza2.

Memula tu bila aku survey, byk suggestion dlm forum kate beli Angle Fetal Doppler sbb machine ni bleh record dan pasang mp3, guna cd yg kecik tu.


Tapi lepas pikir2, aku pilih machine yg ade LCD heartbeat baby since itu tujuan yg paling utama, nk monitor baby. kalu yg xder LCD kita kene kira sendiri berapa BP baby.. Aiyoo diri sendiri pya pun x pndi kira camne nk kirakan baby pya?? So inilah dia.....

Taraaa... pic aku nyer xderla sbb laptop rosak xleh bluetooth gambo. So aku amik jerla pic dr tenet yer.. Ni die jenis aku beli - Babysound Type B. warna pun warna pink juger ; dia ada 3 warna x silap.


Bende ni beli kat Ebay dengan harga USD19.99 free shipping in Asia .(Pembetulan, DH kate ada shipping charge USD18 for outside US) . Harga yg lain2 pun lebih kurang tula import from china. Tgk kalu kt UK pun die akan hntr melalui China jugak. Aku beli on 28 Jan dan parcel smpi uma pd 11 Feb aritu. So standard la. Selain dari Ebay korang leh survey2 gak kat Amazon.UK.

Kalu order yg jual kt FB tu pun pre-order plus tunggu shipping lg mau sebulan. Harga untuk Type B ni RM230 + free fostage. Type A plak yg xder LCD tu RM190 + free postage. Sgt berbeza ok. Bijaklah berbelanja.

So mlm td, bekejalah aku dgn machine ni mencarik BP baby tp x jupe plak, smpi la DH amik terus baby gerak2 smpi sakit telinge aku dgr die mcm berenang2 dlm perut ni dan sepakan die tu bunyik lebih jelas, bunyi sepak dlm air.. Wahh happy sgt tp still x jupe Bp baby. Bila DH cabut earfon dia, terus baby xnk grk plak.. Aisehh geng ngn baba plak die..

Til then, mlm ni kita sambung lg =)

Tuesday, 14 February 2012

Petua Untuk Mengandung

Petua ni aku shared daripada page Senang Hamil di FB. Katernye ia dikongsikan dalam rancangan Tanyalah Ustaz @ TV9 tu. Jadi kawan2, tak salah mencuba petua ni pulak, caranya pun mudah dan mengikut Islam;

1. Ambil 4 biji kurma, suami genggam 2 biji, isteri genggam 2 biji
2. Kemudian buang biji kurma tu
3. Blend kurma tadi bersama susu kambing
4. Minum air campuran tadi sorang segelas
5. Amalkan sekali sahaja seumur hidup
6. Kemudian, amalkan minum susu kambing setiap hari waktu pagi

InsyaAllah mujarab. Menurut ustaz tu, feedback yang dia terima, kebanyakan beroleh zuriat dlm masa setahun.

Selamat mencuba.

Friday, 10 February 2012

Muntah

Alhamdulillah rasenyer da sebulan tak muntah2 dah walaupun rase loya2 tu masih ada dan bunyiknyer amatlah buruk sekali sbb kuat sgt.. Sbbnye bunyik kuat tu mungkin sbb aku nak menahan drpd muntah jd mcm meneran sikit la kat tekak ni katup bg rapat..

Start rase nk loya dan muntah ni besenyer bila kandungan masuk 8w ke atas. Endingnya plak tgk tuan punya badan. Ade org masuk jer 16w da ilang terus, ade org ilang kejap2 pastu muntah blk. Ada org yg langsung tak rase paper steady jek.. tu pun kira rezeki masing-masing jugak.

Kalu ikut petua dan kata2 org lama, eloklah kalau kita muntah2 itu menandakan baby kita sehat dan kuat. Ramai org ckp gak, muntah ni bleh legakan rase berat kat dada tu, sbb gas da naik ke atas dan leh legakan pening2.  Jadi kalau nk sedapkan diri yg penat muntah tu, just pk baby kita sehat dan kuat yer. Rase pening tu pun hilang tp kejap jer rasenyer pastu pening blk huhuhu....

Ada beberapa petua utk hilangkan rasa nk muntah tp aku x berani nak cube takut tak sesuai dgn badan, cthnya ade kate mkn asam, mkn nenas, etc. Yang paling senangnyer, muntah jer tak yah tahan2 buat tambah  sakit kepala jer.. Lepas muntah tdo lah hehehe..

Berbalik pd kata yg muntah tu menunjukkan baby kita kuat kan, sbb tu la kot aku rase baby ni sejak 3 4 minggu ni asik tendang2 kuat2 jer. Tendangan si dia tu leh rase smpi ke tulang belakang n buatkan aku rase mcm nk buang air besar. Aktif plak time tgh2 malam kan, mmg tak kasi bonda dia tdo la tuu.... ZzZzzZzz

p/s: Menaip dgn mate kuyu niee..

Saturday, 4 February 2012

Langkah Ke-2 : Appointments

Alhamdulillah lepas buat Langkah Pertama tu, aku lekat uk kali ke-5 nyer.. sekejapan sgt. Syukur alhamdulillah. namun masa tu tuhan jer yg tahu ape dlm fikiran aku; kosong dan buntu sebuntu-buntunya. Tiada lagi warna2 pelangi sebagai background suasana masa tu. Lepas buat UPT pagi2 buta tu, aku terus baring sambung tdo blk. Bila DH tya selamba jer aku jwb "Double lines..."

Esok pgnyer, DH tya sekali lagi to confirm dan aku masih statik. DH berjaya berikan semangat sikit pd aku lalu aku pun dpt la plan apa yg perlu aku lakukan selepas tu. Kalu tak, kepala ni rase nk pecah bercelaru sgt. Aku tunggu lagi 2 hari sebelum confirmkan pregnancy di klinik panel, lepas confirm besoknya aku terus buat appointment di O&G HUKM. Hati ni masih lg berbaik sangka dgn klinik gomen tu, tmbh pula bila igtkan plan Dr. Ng sebelum kami buat DNA Test dulu.

Selang 2 hari, aku pun g lah klinik terebut dan Dr pd hari tersebut adalah Dr wanita bukan Dr. Ng (standard la kan). Dr tu pun confimkan pregnancy aku dgn UPT dan scan. 2 kali scan pd hari tu. Scan di bilik scan dan scan oleh Dr sendrik di bilik ICU. Dr confirmkan janin br 4w++ dan hya berikan vitamin 3 serangkai, Duphaston utk kuatkan rahim dan tukar brand aspirin kepada Cardiprin utk cairkan darah.

Bila aku tya mcm mane dgn suntikan Herparin yg diplankan oleh Dr. Ng sebelum ni, Dr wanita tu ckp die perlu rujuk kpd Prof dia di belakang sebentar. Sebaik Dr tu muncul, dia minta maaf dan kata prof dia x setuju utk berikan suntikan tu dulu sehingga janin 8w sbb penyakit / punca aku recurrent miscarriage masih blum diketahui plus keputusan DNA tu pun lom keluar. Aku ckp semua ubat tu ku da amik since 3rd pregnancy takkan masih nak gunakan kaedah yg sama? Tunggu hingga 8w utk next action da terlalu lmbt!
Dr wanita tu hya mampu suh aku bersabar dan bykkan solat hajat.....

Blk dr klinik gomen tu, aku terus kol klinik pakar HUKm utk set appointment dgn Prof Zainul Rashid.  Alhamdulillah urusanku dipermudahkan, tak perlu tunggu smpi 3 bulan, nekt weeknya aku dpt booking. DH terpaksa outstation seminggu dan aku pun mohon ler cuti rehat sbb tak mampu nk drive. Rase bdn lemah lgpun saje dgr ckp2 org kata jgn drive sbb tu pun dikira berat utk org mcm aku huhuhu.. Jadinya, hari Rabu tu aku pun g lah ditemani oleh kakak ku ke Tkt 7 di mana klinik tu terletak. Lama gak tunggu mcm kat UMRA gak almost 2jam tp berbaloi. Prof. Zainul bermisai lebat lembut orgnya tp tegas. Lps scan prof kate janin nmpk kecik sgt walau dah 5w +, hm kcutnya hati dgr tp Prof very positif. Dgn prof aku citer semua yg telah aku jalani sepanjang aku TTSP dan prof agak pissed off dgn beberapa jawapan yg Dr2 HUKM telah berikan kepada aku spt mcm mn they handle my feeling abt risk of losing my 3rd pregnancy, psl ubat melalui injection, psl treatment last week dan mintak nama2 Dr terbabit. Aku just jwb aku x igt jer sambil2 die godek info aku dlm database HUKM .. hmm yg tu hebat, guna database wooo senang nk cek..

Bila aku minta surat sokongan utk aku cuti tanpa gaji, Prof diam jap n mintak aku duduk wad dgn alasan nnt kat rumah aku tetap akan byk bergerak di mana die nk aku bykkan rehat, kurangkan bergerak agar O2 dan darah akan lebih tertumpu ke baby. Meanwhile, team medic die bleh pantau aku. Kakak aku pun terus bersetuju dgn Prof..Aduhhh ngerinya dgr kene dok spital smpi baby 4 bln plak tu.. Bila tgk aku 50-50, Pof bg jer surat kemasukan wad kat aku dan mintak aku masuk secepat mungkin, kalu bleh skang gak brg2 mintak famili bwkkan nnt. Issh prof ni, aku ckp kot ye pun sy nk tuunggu suami sy blk outstation esok lusa. Then he said ok tp jgn x masuk =)

Hari tu prof bg injection Pregnyl dan Proluton di mana injection ni setiap 2 minggu sekali. Dan buat BD utk Anti-Phospoliphid Syndrome sebelum inject. Lain2 BD die akn buat semasa di wad sbb aku tak perlu byr since guna GL. Seb baek masuk wad biasa leh la guna GL, kalu masuk wad private tu smpi 4 bulan?? Bankrap la makcik karipap @_@ . Hari tu total semua = RM350.

Blk ptg tu terus carik roti canai hehehehe...