Google+ Followers

Daisypath Anniversary Tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 10 February 2012

Muntah

Alhamdulillah rasenyer da sebulan tak muntah2 dah walaupun rase loya2 tu masih ada dan bunyiknyer amatlah buruk sekali sbb kuat sgt.. Sbbnye bunyik kuat tu mungkin sbb aku nak menahan drpd muntah jd mcm meneran sikit la kat tekak ni katup bg rapat..

Start rase nk loya dan muntah ni besenyer bila kandungan masuk 8w ke atas. Endingnya plak tgk tuan punya badan. Ade org masuk jer 16w da ilang terus, ade org ilang kejap2 pastu muntah blk. Ada org yg langsung tak rase paper steady jek.. tu pun kira rezeki masing-masing jugak.

Kalu ikut petua dan kata2 org lama, eloklah kalau kita muntah2 itu menandakan baby kita sehat dan kuat. Ramai org ckp gak, muntah ni bleh legakan rase berat kat dada tu, sbb gas da naik ke atas dan leh legakan pening2.  Jadi kalau nk sedapkan diri yg penat muntah tu, just pk baby kita sehat dan kuat yer. Rase pening tu pun hilang tp kejap jer rasenyer pastu pening blk huhuhu....

Ada beberapa petua utk hilangkan rasa nk muntah tp aku x berani nak cube takut tak sesuai dgn badan, cthnya ade kate mkn asam, mkn nenas, etc. Yang paling senangnyer, muntah jer tak yah tahan2 buat tambah  sakit kepala jer.. Lepas muntah tdo lah hehehe..

Berbalik pd kata yg muntah tu menunjukkan baby kita kuat kan, sbb tu la kot aku rase baby ni sejak 3 4 minggu ni asik tendang2 kuat2 jer. Tendangan si dia tu leh rase smpi ke tulang belakang n buatkan aku rase mcm nk buang air besar. Aktif plak time tgh2 malam kan, mmg tak kasi bonda dia tdo la tuu.... ZzZzzZzz

p/s: Menaip dgn mate kuyu niee..

2 comments:

  1. Alhamdulillah... Tahniah yer... awak pregnant lagi... hepi eyza dengar.. jaga kandungan baik2... InsyaAllah, semoga kali ni rezeki berpihak pada awak..Amin...

    ReplyDelete
  2. amin.. tq eyza, insyaAllah kandungan ni dipelihara dgn sebaiknya..

    ReplyDelete