Google+ Followers

Daisypath Anniversary Tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, 16 February 2012

Fetal Doppler Machine

Semalam DH da g amik kan kat pej. pos parcel ni.. dalam hati berdebar dan tak sabar nk tunggu blk keje , nk tgk, nk guna, nak 'dengar' baby..

Fetal Doppler Machines (FDM) ni utk bakal ibu dan ayah dgr jantung baby dan dgr pergerakan baby dalam perut ibu. jadi dr situ pun kite leh monitor keadaan baby kita. So x yahla asik nk g scan je kan. Seawal usia kandungan 12w pun da bleh detect guna machine ni. FDM ni ade mcm2 jenis dan harga pun berbeza2.

Memula tu bila aku survey, byk suggestion dlm forum kate beli Angle Fetal Doppler sbb machine ni bleh record dan pasang mp3, guna cd yg kecik tu.


Tapi lepas pikir2, aku pilih machine yg ade LCD heartbeat baby since itu tujuan yg paling utama, nk monitor baby. kalu yg xder LCD kita kene kira sendiri berapa BP baby.. Aiyoo diri sendiri pya pun x pndi kira camne nk kirakan baby pya?? So inilah dia.....

Taraaa... pic aku nyer xderla sbb laptop rosak xleh bluetooth gambo. So aku amik jerla pic dr tenet yer.. Ni die jenis aku beli - Babysound Type B. warna pun warna pink juger ; dia ada 3 warna x silap.


Bende ni beli kat Ebay dengan harga USD19.99 free shipping in Asia .(Pembetulan, DH kate ada shipping charge USD18 for outside US) . Harga yg lain2 pun lebih kurang tula import from china. Tgk kalu kt UK pun die akan hntr melalui China jugak. Aku beli on 28 Jan dan parcel smpi uma pd 11 Feb aritu. So standard la. Selain dari Ebay korang leh survey2 gak kat Amazon.UK.

Kalu order yg jual kt FB tu pun pre-order plus tunggu shipping lg mau sebulan. Harga untuk Type B ni RM230 + free fostage. Type A plak yg xder LCD tu RM190 + free postage. Sgt berbeza ok. Bijaklah berbelanja.

So mlm td, bekejalah aku dgn machine ni mencarik BP baby tp x jupe plak, smpi la DH amik terus baby gerak2 smpi sakit telinge aku dgr die mcm berenang2 dlm perut ni dan sepakan die tu bunyik lebih jelas, bunyi sepak dlm air.. Wahh happy sgt tp still x jupe Bp baby. Bila DH cabut earfon dia, terus baby xnk grk plak.. Aisehh geng ngn baba plak die..

Til then, mlm ni kita sambung lg =)

6 comments:

  1. wahhh! sgt menarik! so after convert to rm, baru tak sampai rm100 eh? seronok! u bought it at ebay ye? nk jugak

    ReplyDelete
  2. ala S, rupenyer ade charge shipping.. So harga doppler dlm RM60++ n shipping dalam RM50+. jadinya total dalam RM120++ but still murah lg lar then RM230 tu.. AAh i beli kt ebay, u select la mana the best byk sgt rambang mate. Ebay pakai Paypal so selamat sikit pembelian kita if brg x smpi or kita x puas hati.

    ReplyDelete
  3. Page ni https://www.facebook.com/MommyToBeAndBabyDoppler ade jual.
    Saya beli dgn harga xsampai rm150 thun lps xsure kalo dh naik hrga

    ReplyDelete
  4. Wow bestnya benda ni......teruja nak beli....ye lah takkan asyik nak scan je kan...nak juga tau perkembangan baby...hihiihi

    ReplyDelete
  5. Mne 1 yg bgus ye? Tkot nnti gne 2-3 kli dh rosak plak ..,huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. I pya masih ok lg MG schmidt. Kalau x guna jgn biarkan bateri dok dlm tu jer.

      Delete