Google+ Followers

Daisypath Anniversary Tickers

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, 4 February 2012

Langkah Ke-2 : Appointments

Alhamdulillah lepas buat Langkah Pertama tu, aku lekat uk kali ke-5 nyer.. sekejapan sgt. Syukur alhamdulillah. namun masa tu tuhan jer yg tahu ape dlm fikiran aku; kosong dan buntu sebuntu-buntunya. Tiada lagi warna2 pelangi sebagai background suasana masa tu. Lepas buat UPT pagi2 buta tu, aku terus baring sambung tdo blk. Bila DH tya selamba jer aku jwb "Double lines..."

Esok pgnyer, DH tya sekali lagi to confirm dan aku masih statik. DH berjaya berikan semangat sikit pd aku lalu aku pun dpt la plan apa yg perlu aku lakukan selepas tu. Kalu tak, kepala ni rase nk pecah bercelaru sgt. Aku tunggu lagi 2 hari sebelum confirmkan pregnancy di klinik panel, lepas confirm besoknya aku terus buat appointment di O&G HUKM. Hati ni masih lg berbaik sangka dgn klinik gomen tu, tmbh pula bila igtkan plan Dr. Ng sebelum kami buat DNA Test dulu.

Selang 2 hari, aku pun g lah klinik terebut dan Dr pd hari tersebut adalah Dr wanita bukan Dr. Ng (standard la kan). Dr tu pun confimkan pregnancy aku dgn UPT dan scan. 2 kali scan pd hari tu. Scan di bilik scan dan scan oleh Dr sendrik di bilik ICU. Dr confirmkan janin br 4w++ dan hya berikan vitamin 3 serangkai, Duphaston utk kuatkan rahim dan tukar brand aspirin kepada Cardiprin utk cairkan darah.

Bila aku tya mcm mane dgn suntikan Herparin yg diplankan oleh Dr. Ng sebelum ni, Dr wanita tu ckp die perlu rujuk kpd Prof dia di belakang sebentar. Sebaik Dr tu muncul, dia minta maaf dan kata prof dia x setuju utk berikan suntikan tu dulu sehingga janin 8w sbb penyakit / punca aku recurrent miscarriage masih blum diketahui plus keputusan DNA tu pun lom keluar. Aku ckp semua ubat tu ku da amik since 3rd pregnancy takkan masih nak gunakan kaedah yg sama? Tunggu hingga 8w utk next action da terlalu lmbt!
Dr wanita tu hya mampu suh aku bersabar dan bykkan solat hajat.....

Blk dr klinik gomen tu, aku terus kol klinik pakar HUKm utk set appointment dgn Prof Zainul Rashid.  Alhamdulillah urusanku dipermudahkan, tak perlu tunggu smpi 3 bulan, nekt weeknya aku dpt booking. DH terpaksa outstation seminggu dan aku pun mohon ler cuti rehat sbb tak mampu nk drive. Rase bdn lemah lgpun saje dgr ckp2 org kata jgn drive sbb tu pun dikira berat utk org mcm aku huhuhu.. Jadinya, hari Rabu tu aku pun g lah ditemani oleh kakak ku ke Tkt 7 di mana klinik tu terletak. Lama gak tunggu mcm kat UMRA gak almost 2jam tp berbaloi. Prof. Zainul bermisai lebat lembut orgnya tp tegas. Lps scan prof kate janin nmpk kecik sgt walau dah 5w +, hm kcutnya hati dgr tp Prof very positif. Dgn prof aku citer semua yg telah aku jalani sepanjang aku TTSP dan prof agak pissed off dgn beberapa jawapan yg Dr2 HUKM telah berikan kepada aku spt mcm mn they handle my feeling abt risk of losing my 3rd pregnancy, psl ubat melalui injection, psl treatment last week dan mintak nama2 Dr terbabit. Aku just jwb aku x igt jer sambil2 die godek info aku dlm database HUKM .. hmm yg tu hebat, guna database wooo senang nk cek..

Bila aku minta surat sokongan utk aku cuti tanpa gaji, Prof diam jap n mintak aku duduk wad dgn alasan nnt kat rumah aku tetap akan byk bergerak di mana die nk aku bykkan rehat, kurangkan bergerak agar O2 dan darah akan lebih tertumpu ke baby. Meanwhile, team medic die bleh pantau aku. Kakak aku pun terus bersetuju dgn Prof..Aduhhh ngerinya dgr kene dok spital smpi baby 4 bln plak tu.. Bila tgk aku 50-50, Pof bg jer surat kemasukan wad kat aku dan mintak aku masuk secepat mungkin, kalu bleh skang gak brg2 mintak famili bwkkan nnt. Issh prof ni, aku ckp kot ye pun sy nk tuunggu suami sy blk outstation esok lusa. Then he said ok tp jgn x masuk =)

Hari tu prof bg injection Pregnyl dan Proluton di mana injection ni setiap 2 minggu sekali. Dan buat BD utk Anti-Phospoliphid Syndrome sebelum inject. Lain2 BD die akn buat semasa di wad sbb aku tak perlu byr since guna GL. Seb baek masuk wad biasa leh la guna GL, kalu masuk wad private tu smpi 4 bulan?? Bankrap la makcik karipap @_@ . Hari tu total semua = RM350.

Blk ptg tu terus carik roti canai hehehehe...

4 comments:

  1. qaseh thanks for the phone no..no nek mah,congrats to u too! ;D,doakan tuk kitorg jugak yeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. idora, thx. sy sentiasa doakan kwn2 saya.. =)

      Delete
  2. B&C.. amin, thx.

    mag, mmg trauma tp rase yakin tu tetap ada, cuma ms mula2 tu panik sikit pk kan ape langkah yg perlu diambil utk secure the pregnancy. Alhamdulillah lepas 4 kali br jupe yg bersesuaian. Doc pun x tau ape prob just agak2 jer n give a try on medicines.

    ReplyDelete
  3. Assalam...boleh bagi nombor phone MAC HUKM tak?

    ReplyDelete