Google+ Followers

Daisypath Anniversary Tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, 28 March 2013

Buang Rahim

Tersentap tak kalu doc bagi cadangan gitu? My ofcmate seorang TTC-ian. Berkahwin hampir 4 tahun dan suami sering outstation.

My ofcmate tu mmg ade masalah dengan period cycle. ni aku tau gitu2 jer sebab x berapa rapat dgn die takkan tetibe sebok nak menanya plus biler aku dah ade baby sendrik takut die cakap aku nk belagak puler.

Tup2 from her close frens they story mory dat she kene buang rahim. and ofkos smpi bebiler pon TAK AKAN dpt baby. OO no wonder die amik anak angkat. Now the anak angkat already 3 yrs. But when April about to come, status FB die mmg akan menyedihkan but she keep her spirit strong and still mulut becok ramah melayan org.

Ini cume motivasi buat kawan2 TTC lain. Jangan berputus asa selagi masih ada harapan. kalu dah xder rahim apalah harapannyer lagi kan. Di samping tu jaga lah rahim kite sebaiknya. Kawal pemakanan mana yg perlu. Bukan sbb org kate mkn tu lah sbb xleh ngandung tp sebenarnya utk kesihatan rahim. Elakkan drpd fibroid, cyst dll. Exercise juger penting.

#sejak bersalin sakit bawah perut belah kiri lepas D&C dulu makin sakit kalu jogging xtau la kenapa..

11 comments:

  1. sedihnya kalau kena buang rahim...semoga TTcians n saya sendiri dpt memotivasikan diri dgn cerita di atas..

    ReplyDelete
  2. nowadays ramai sgt kena buang rahim bcoz of cyst, fibroid, kanser dan sbgnya :( my ofis ni pun dah dengar 4 org yg kena buang rahim tapi smua tu mak-mak orang la..dah ade anak 2 3 org.
    moga2 kita ni smua dpt jaga kesihatan dan pemakanan betul2 supaya dapat elak benda2 ni..hope ur friend akan tabah hadapi ujian Allah ni. bagus la die dah ada anak angkat, kalau die nak ambik sorg lagi dan dia susukan, tetap jadi darah daging dia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. die mmg ceria orgnyer.. tp kite mmg kene jg mkanan. kolesterol skang berada di mana2 huhuh

      Delete
  3. tabahnya dia..

    xpelah anak angkat pun stil bole jdi ank sdri kn..tuelh masa zura dlu lom peknen asikla mengeluh nape xpknen2 lagi,lps ggur ssa plka nk lekat..
    tp kita lupa Allah tue Maha Mengetahui,kita nie memang da diaturkan bila masanya yg sesuai..

    Asalkan terus berusaha,jgn cepat putus asa..lainla kalau da xda rahim baru bole stop usakan,nie kita nie asal br kna ujian ckit mula mengeluh..Zura dlu cmnila

    Insyallah stiap kita ada rzkinya cm masa jer kita xthu bila

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kite zura. lps gugur susahnye nk lekat balik.

      tp Allah Maha Mengasihani kan. bile usaha kite diterima Dia akan izinkan jua.

      Delete
  4. Salam,

    sedih sgt baca kisah dia... xtertanggung rasanya kalau sy yg hadapi semua tu... hurmmm

    btw, emailkan sy contact num nek mah boleh..?? Tq yahh

    holwatunmasrura27@yahoo.com

    ReplyDelete
  5. Saya suka posting yang ada dalam blog ini. Sukses ya buat blognya
    sedikit mau share aja
    Klik di Dibayar

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum. Saya suka baca blog awak.. Saya dah dua kali gugur. Belum ade rezeki lagi smp skrg. Boleh share no nekmah kat email saya? Izwanna.sulaiman@gmail.com. Trimakasih banyak share banyak info berguna

    ReplyDelete