Google+ Followers

Daisypath Anniversary Tickers

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, 15 November 2011

Retroverted Uterus atau Rahim Terbalik

2 minggu lepas aku berpeluang menjadi bahan kes para doktor yg akan mengambil exam dlm minggu ni. Jadi aku dikelilingi bakal2 doktor pakar sakit puan dan Prof Norzi di HUKM. Since kes aku kedengaran komplikated sbb itulah aku menjadi pilihan kate Prof Norzi.

Selepas tu, prof Norzi memberikan aku peluang untuk mengajukan sebarang soalan dan aku pun tak lepaskan peluang utk bertanyakan mengenai rahim terbalik..

- benarkah RU penyebab ketidaksuburan?
- perlu ker operate utk betulkan?
- kalau pregnant dgn RU, mcm mana kedudukan baby?

Prof Norzi senyum jer sebelum jwb soalan aku dgn tenang:

1) benarkah RU penyebab ketidaksuburan?
= jawapannya TIDAK cthnya aku yg boleh mengandung secara semulajadi , byk kali plak tu

2) perlu ker operate untuk betulkan?
= rahim ni sama mcm organ lain yg Allah ciptakan spt mata tp mata awk dan mata saya tak sama kan? Tiada istilah rahim terbalik atau rahim ke depan. Dan rahim terbalik itu bukanlah bermaksud puan cacat dan sebagainya. Kalau Allah ciptakan rahim puan terbalik, maka puan tidak perlu risau kerana itu adalah ciptaan Allah melainkan rahim puan terkebelakang kerana penyakit.

3) kalau pregnant dgn RU, mcm mana kedudukan baby?
= Ciptaan Allah maha hebat, nnt bila baby da makin besar, rahim itu akan menegak ke atas dan seterusnya menjadi spt rahim2 wanita mengandung yg lain dan baby akan ke depan.

Alhamdulillah lega rase hati ini dgn jawapan2 tersebut.. Betullah kata Dr. Ummu dan Dr. Rafi di Klinik UMRA, rahim terbalik tidak perlu dibedah utk dibetulkan kerana itu bukan penyebab seseorang wanita tidak boleh mengandung.

Kawan2 RU, jgn risau lg yer.. kuatkan semangat dan tingkatkan usaha =)

36 comments:

  1. ALLAH maha kuasa!!..kalo ALLAH kata jadi..maka jadi la ia..

    ReplyDelete
  2. Thanks for this info..legaaa rasanya :) sy pon Ru jugak..huhu..

    ReplyDelete
  3. ILY..

    mesti ada caranya, dr dulu doc ade ajar cara nk bersama suami bg RU ni.. utk elakkan sakit dan nk takung sperm.. ILY tahu x? nak tahu emel sy ok ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kurung Biru, blh tlg email kat sy gak ker??rose_watee@yahoo.com

      Delete
    2. tlg email kepada saya juga... cheq.eem@gmail.com

      Delete
    3. salam kurung biru, tolong email pada sy juga ya... tq .. nadzreen_m@yahoo.com

      Delete
    4. nak jugak bleh..sy br je baca blog ni..sy takde blog.. emel kenyit260684@gmail.com

      Delete
    5. tolong emal saya di rayqal17@gmail.com

      Delete
    6. emailkan pada saya juga.thanks..nursyazwani123064@gmail.com.thanks

      Delete
    7. emailkan saya juga boleh??? thanks m.ruzaini85@gmail.com

      Delete
    8. Email sy jugak sis zainab9063@gmail.com..tq!!!

      Delete
    9. salam..bley email pd sy jgk x..
      noriz_zana89@yahoo.com

      Delete
    10. salam sis, boleh email pada saya jugak tak?

      Delete
    11. Boleh emel pd sya juga.. yong.aida@gmail.com. tq

      Delete
  4. Hehe..rasa mcm tau, tapi boleh laa email jugak :) *blushh* hehe..nih email sy: ffi.2211@gmail.com

    Thanks!

    ReplyDelete
  5. lega sgt dengar..sy pun doktor diagnos RU..ms cek up bln6 yg lepas..cek up sbb suspect ade cyst..tp alhamdulillah xde cyst..tp tgk2 ade RU..smpi skang blm ade rezeki lg..=)

    ReplyDelete
  6. doc2 pakar ni diorg x sebut psl RU sbb as diorg ckp, RU tu pun normal.. berusaha yer anis =)

    ReplyDelete
  7. betul la SKB.. doc juga ckp kat saya mcm tu.. RU ni memang normal sejak lahir.. cuma potensi untuk hamil tu tidak lah semudah mereka yang bukan RU.. tapi, still peluang tu tetap ada... :) tahniah ye SKB...

    ReplyDelete
  8. hikari.. benar RU ni normal sejak lahir mcm rahim yg lain hm tp ada gak doc yg ckp RU ni penyebab ketaksuburan / susah hamil / peluang kurang tp doc pakar sy tu nafikan dia kate sama jer chances RU dgn yg lain2..

    So yg pentingnya, usaha, doa dan tawakal kan.. rezeki tu pasti dtg cepat atau lambat insyaAllah

    ReplyDelete
  9. salam..hurmm..
    baru terbacaa psl ni dlm blog SKB..menarik perhatian sbb sy jugak RU..lega sgt bila kwn2 RU ada yg berjaya pegnen..
    alhamdulillah..t8 care ye :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm sweet.. alhamdulillah sy x der masalah nk conceive dan masalah sy byk kali keguguran bukan sbb RU tp sbb lain. Sweet jgn pk kan bukan2, always be positif yg rezeki tu belum smpi dan teruskan usaha yer

      Delete
  10. Salam kenal dari Umaira...
    Saya dah folloe blog kamu...
    Baru2 ni saya disahkan oleh gynae yg saya mengalami RU.
    RU saya adalah jenis rahim kebelakang...
    Gynae da bgtau pasal operate...kalo nak cepat conceive kena operate
    Tp kalo tak nak, cuba kaedah lain utk conceive.
    Actually, RU ni da pelbagai types rupanya...yg terbalik n kebelakang..

    saya risau kalo disbbkan penyakit mcm dalam soalan awk kat ats
    2) perlu ker operate untuk betulkan?
    = rahim ni sama mcm organ lain yg Allah ciptakan spt mata tp mata awk dan mata saya tak sama kan? Tiada istilah rahim terbalik atau rahim ke depan. Dan rahim terbalik itu bukanlah bermaksud puan cacat dan sebagainya. Kalau Allah ciptakan rahim puan terbalik, maka puan tidak perlu risau kerana itu adalah ciptaan Allah melainkan rahim puan terkebelakang kerana penyakit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm umaira.. thx follow blog sy. pd pendapat sy, umaira jumpa la seorang 2 lagi pakar gynea. Kerana pendapat mereka ni berbeza2. Lagi 1, jika tiada masalah lain selain RU, sy rase tak perlu operate, since sy senang hamil cuma sy ade syndrom penyakit lain yg menyebabkan sy keguguran.

      Kwn kita RU, Pn Hikari tu pun da hamil dulu drpd sy. Walau camnepun, sy ttp suggest awk jupe 2 3 pakar utk opinion. Jgn sedih yer..

      Since kita ni RU, kaedah bersama pun penting juga tau *ngeh3*

      Delete
  11. Thx for info..lega rasanya walaupun gagal pregnant lepas buat IUI baru2 ni..tengah sedih ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rose jgn la sedih, usaha lg yer.. Btw ade x sy emel kekdah bersama tu kt rose? Maaf la kalu keciciran yek.

      Delete
  12. salam.. thanks for the info..
    saya dah kawen 8bulan. sebelum ni saya makan biodex dr April (4bulan dah skang). dulu saya tak check doctor pe problem. bila dah amek biodex 4bulan takde apa, semalam saya and husband g check doc, uat vaginal scanning sume rupe2nya saya RU. masalah RU ni tak tau sama ada dari lahir saya RU atau sebab penyakit endometriosis yang akan menarik rahim ke belakang.
    tapi, qaseh senggugut tak bile period? masalah saya, saya selalu senggugut. jadi takut endometriosis. dahlar 4bulan makan biodex saya amek woman lobata.. saya pun takut RU ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam iman, maaf lambat reply.

      saya xder maslah senggugut. tp lepas 1st gugur sy lmbt lekat. Lps setahun baru sy g cek dan baru tahu sy RU. bila start clomid cycle 2x x menjadi br doc suh buat HSG and br tahu 1 tiub sy tersumbat. So byk langkah psl kesuburan ni. Jgn benti usaha dan jgn tunggu jer lama2 k kene jupe Dr.

      Iman da cek ade endo ker? bese yg libatkan senggugut n period x menentu ni ada pcos / endo.

      Delete
  13. Assalamualaikum..
    Thanks for the info. Sy bakal berkahwin and sy jge mnghadapi masalah yg sama. Sy disahkan RU. but the most frustrated thing is the doctor said that i cant get pregnant. Sedih sgt bila doc ckp mcmtu. Pada msa yg sama, sy dptkn second opinion dr another doc and they said blh pregnant cuma ada yg ssh utk lekat and ada yg easily get pregnant eventho RU. Sigh. After i read ur blog, and bce pngalaman and pndpt kwn2 yg RU, i feel more relief. Sy pcya jika Allah ingin berikan, maka jadi lah ia. Seriously, i feel more relief :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam nad,

      jgn la sedih, anggap ujian bersama suami. Kadang Allah nk bg yg paling best tu DIA bg yg pahit dulu. Usaha dulu yer

      Delete
  14. Salam to all...saje tertarik nk share kat entry ni..sya pon RU, alhamdulillah saya decided utk check dgn O&G kat KJMC after 8 bulan berkahwin n xpreggy.. bila jumpa Dr. baru la tau yang saya ni RU, risau, cemas mcm2 la..tmbahan ade 1.9cm cyst n endometriosis early stage..perasaan Allah jer yg tau..masa tu hubby yg bnyk beri sokongan n dia yg banyak research pasal RU, cyst n endo.. sejak tu followup every month kat KJMC, alhamdulillah selepas 3 bulan saya preggy..ikut semua nasihat Dr. InsyaAllah...Alhamdulillah anak dah nk masuk 2 tahun bulan nov 2012 ni..

    So smlm dah jumpa Dr. check kedudukan rahim, cyst sekiranya ade lg n endo..Alhamdulillah endometriosis dah xde, cyst size still sama 1.9cm still have to monitor..n yes im RU n still RU, so saya akan ikut sume nasihat Dr. untuk preggy kali ke dua ni.. InsyaAllah nk baby dalam 2013..hehehe.. InsyaAllah..

    ada kawan saya dah 3 tahun xpreggy, saya nasihat kan dia jumpa Dr. tau ape masalah, rupanya tube tersumbat, so selalu senggugut n period x tetap.. so saya suruh dia jumpa pakar. Dr suruh berhenti mkn biodex n 4 bulan lepas tu dia preggy..

    so x worry ye sisters, RU bukan penyakit, jumpa dengan Dr adalah langkah terbaik, ade cara nye untuk menyelesaikan masalah ni..InsyaAllah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju.. jupe Dr selalu. Kalau x sure g jupe Dr lain plak. Semoga dpt baby lg umi :)

      Delete
  15. Salam semua.. Sy baru terbace blog ni n tgh wat kajian psl RU ni. Dah 7 bln mncube baru tau bile doc gtau sy RU. Risau btul time tu. Tp doc kate xde mslh nk pregnt. Sy juga dah 2 bln amik clomid tp masih blom pregnt lg... Huhu.. Sy rs ade kaitn dgn RU ni.. Mgkin posisi xkene ke.. Sy buntu..

    ReplyDelete
  16. saya juga mengalamai mslh RU.. skarang nie kene double trouble kan lagi tahap kesuburan dgn mkn set kesuburan dari Shaklee.. ramai yg dh berjaya dgn amek set kesuburan dr Shaklee.. sy pon tgh cuba skarang nie.. baru sebulan.. tp masih tiada rezeki.. sy yakin dgn rezeki Allah.. kita kene harus sentiasa positif dan terus mencuba.. jika ada yg nak cuba set kesuburan Shaklee bole contact saya.. sama2 kita berusaha k.. :)

    ReplyDelete
  17. Salam..sy br jmpa dr hamid dn disahkan ru juga..dia suggest operate sbb ada endometriosis..dh 4thn kawen n blm ada ank..tgh confius perlu ke tak nk operate..sbb dr kata blh rosakkan rahim utk jangka ms pnjg...pls email sy ..suejc_83@yahoo.com

    ReplyDelete
  18. Sis.. you can email me @fadhila81@gmail.com

    ReplyDelete