Google+ Followers

Daisypath Anniversary Tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, 5 August 2012

Salah Berdoa atau Dosa Silam

Last 3weeks aku ada tertgk rancangan AR RAYYAN yg dihoskan oleh ustazah Fatimah Az zahra. Ada ke yg x kenal die?

Ok xkenal xpe nnt gugel jer ek. Kebetulan rancangan tu membicarakn topik 'ZURIAT' dan telah men jemput sepasang suami isteri yg telah 2 thn berkahwin dan belum dikurnikan zuriat.

Topik begini kebiasaannya ustazah/ ustaz akan mengajar doa mohon mohon zuriat yg mn aku bajet kite2 TTC-ian ni dah pon hafal kat hjg lidah jer. Jd aku pn x berapa teruja sgt la tgk rancangan ni tp malas nk tuka channel. Sehinggalah bila mana ustazah Fatimah ni ajukan soalan kt kaple ni "KENAPA MAHU ZURIAT?" dan biasalah jawapan yg kebiasaannye kite jwp --> UTK ERATKN SUAMI ISTERI, LEBIH BAHAGIA, yg gitu2la jwpn tu.

Kemudian ustazah Fatimah pn bercerita. Ceritanya lebih kurang yg aku dgr dan phm la since x terujer ms tu kn. Ceritanya Nabi Muhammad SAW berkahwin lama sblm dikurniakan anak (xsilap ceritanya sehingga nabi bergelar rasul. Lama tu hampir 20thn). Tp Nabi yakin Allah SWT akan memberikan zuriat kpdnya. Dan niat nabi utk mempunyai anak adalah utk menjalankn suruhan Allah SWT, meneruskan ajarannya dan memperkembangkan Islam. Nabi x berdoa dan x niat nak anak utk bahagia ka utk lebih eratkn hbgn suami isteri etc. Subhanallah. Malunya aku rasa...

Then ustazah pon terus la suh kaple tu betolkn semula niat dan doa tu. Tgk diorg pn mcm terkulat2 dah. Lg 1, ustazah Fatimah turut tekankan penyebab belom ada zuriat ni mungkin berkaitan dgn dosa2 silam kite, dosa dgn ibubapa. Maka cpt2lar bertaubat dan mohon maaf pd ibubapa kite andai kite ade buat salah. Kite pn mmg ptt berbuat baik pd ibubapa kn. Doa ibu lebih baik drpd 1001 doa ustaz (ni ayat aku)

Rase bertepek kt muke ni bile ustazah ckp dgn lemah lembut kt kaple tu psl niat tu. Jadi x semestinya pd yg TTC, yg da dpt baby pn ptt betolkn niat kite agar insyaAllah anak kite jd umat Muhammad yg sejati. Amin.

**Dunia skang byk pancaroba moga anak2 kite dilindungi. Bykkn selawat ke atas nabi :)

8 comments:

  1. Muhasabah juga utk myself..I redha jika ujian ini sebagai kifarah dosa lalu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. B&C, me too.. DH pn ada ckp gak sblm2 ni.. Alhamdulillah, after 4 yrs, 4x miscarriages, after i changed sumthing in me.DIA beri juga rezeki tu.

      Delete
  2. Dear, thanks for this entry.... Really opening my eyes.... Apa niat sebenar nk anak ni.... Kena muhasabah diri balik ni... Tq again ya :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah. good to share. welcome2

      Delete
  3. Salam..
    TQ..info and reminder yg sgt berguna.. :-)

    ReplyDelete
  4. salam,

    good info. thanks for sharing :)

    ReplyDelete